Óriási lendülettel zajlik a robotika úttörése a biztonsági cégek piacán

Óriási lendülettel zajlik a robotika úttörése a biztonsági cégek piacán olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A biztonsági cégek legfőbb problémáira egyaránt megoldást nyújthat a robotizáció –…

A teljes cikk itt olvasható:
Óriási lendülettel zajlik a robotika úttörése a biztonsági cégek piacán

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A biztonsági cégek legfőbb problémáira egyaránt megoldást nyújthat a robotizáció – vallja a Baston Group ügyvezetője. Hajós István a 14. MBF – Magyar Biztonsági Fórumon adott elő a robottechnológia fejlődéséről és alkalmazási területeiről a védelmi szolgáltatások piacán, a hagyományos megoldások mellett, vagy akár kiváltásaként.

„Azzal már megbarátkoztunk, hogy különböző ipari létesítményekben robotkarok dolgoznak felfoghatatlan sebességgel – hangsúlyozta prezentációja elején a Bastion Group biztonságtechnikai vállalat ügyvezetője, Hajós István. – Szoktam mutatni egy diát arról, hogy nézett ki száz évvel ezelőtt egy gyártósor, emberek mindkét oldalon, és hogyan néz ki most, robotkarok mindenhol és a két végén áll egy-egy ember, aki felügyeli az egészet. Ezen is látszik, hogy ott, ahová a robotizáció előbb-utóbb beteszi a lábát, idővel nagy piacot is szerez magának.”

Hajós István

A szakértő szerint megannyi emberi hiba küszöbölhető ki a robottechnológia kiegészítőjellegű alkalmazásával. Ráadásul az újszerű megoldások segítenek a munka vonzerejének növelésében is.

 „Azt vettük észre, hogy a fiataloknak ez már jóval vonzóbb: robotokkal és drónokkal már eljön hozzánk dolgozni. De az, hogy ő a klasszikus értelemben vett biztonságiőr legyen, az egyáltalán nem vonzza a fiatalabb generációkat” – fogalmazott ezzel kapcsolatban, konkrét példákat is említve előadásában.

„Az egyik legnagyobb probléma a járőrözés, az ellenőrzés. Találkoztam már olyan biztonsági őrökkel, akik úgy szocializálódtak, ha meghallják, hogy óránként járőrözni kell, akkor mást keresnek. Erre ma már megvan a megfelelő robottechnikánk. Kamerákkal, érzékelőkkel – füst, szénmonoxid, attól függően, milyen objektumról beszélünk – felszerelve tudnak robotok körbe-körbe menni.

 A demózott robot hátrányaként a kerekeken való mozgást említette, ugyanakkor ezt a problémát küszöböli ki a cégcsoport által szintén bemutatott robotkutya.

„A nehezebb terepeken is jól közlekedik, felmegy a padkán, tud lépcsőzni (bizonyos lépcsőméretig), és a kerítések menti egyenetlen, árkos-füves kerítésmenti területeken is gyönyörűen el tud menni. Ez a típus közvetlenül a monitorszobába közvetíti a képet, ahol a biztonságiőr kell, hogy figyelje, elemezze a képet. A beavatkozásról utóbbinak kell döntenie, ezt nem tudja megtenni a robot és véleményem szerint nem is szabad ráhagyni.”.

A fórumon recepciós és különböző területek fertőtlenítésére alkalmas robotokat is bemutattak a cég képviselői. Hajós István szerint a robotok felhasználási területe csaknem végtelen, és ez azon is jól látszik, hogy alig egy évtized alatt hányféle területen vált bevetté az alkalmazásuk.

Információs robot tájékoztatta a résztvevőket a programról

„Komplett logisztikai központok robotizáltak, vannak országok, ahol már drónok szállítanak ki csomagküldeményeket. Egyre nagyobb teret hódít a vendéglátásban is és hamarosan egy ilyen robot is kerül majd hozzánk egy flottával. A közlekedésben az önvezető autók is számomra lényegében robotok már. Hiszen megvalósul benne minden, ami a robot fogalma szerint – az elektronika, az informatika és a mechanika egyesülése – meg kell valósuljon. Az egészségügyben műtéteket hajtanak végre robotok, asszisztensként mérnek vérnyomást, vércukrot, így például nővéri kapacitást szabadíthatnak fel. A Honvédkórházban a takarítást és a különböző anyagok mozgatását oldják meg például így” – árulta el. 

„A humanoid robotoktól félünk a legjobban. Kutatások szerint őket fogjuk a legnehezebben elfogadni. Azt már megszoktuk, hogy az iparban robotkarok vannak. A robotkutyát barátságosnak tartjuk. Viszont egy humanoid robot, aki egyre jobban hasonlít ránk, sőt, utánozza a gesztikulációnkat, kezet fog, mosolyog, sír, az már félelmet kelt. Ma már ott tartunk, hogy olyan robotok vannak piacon, amelyeket 30-40 méterről akár össze is lehet téveszteni egy emberrel” – adott kitekintést Hajós István az előadásában.

Forrás: Career Brand Management

Tovább az eredeti cikkre: Óriási lendülettel zajlik a robotika úttörése a biztonsági cégek piacán

Vélemény, hozzászólás?