Startupok tehetik zöldebbé Budapestet

Startupok tehetik zöldebbé Budapestet olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Egy nagyváros fejlődéséhez és élhetőbbé tételéhez olyan újító ötletekre van szükség,…

A teljes cikk itt olvasható:
Startupok tehetik zöldebbé Budapestet

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Egy nagyváros fejlődéséhez és élhetőbbé tételéhez olyan újító ötletekre van szükség, amelyek képesek megreformálni a már meglévő rendszereket. Pontosan ilyen innovatív megoldásokat kerestek a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Smart Budapest Ötletversenyén. A városfejlesztési céllal létrejött programba bekerült csapatok közül négyen is a Start it @K&H inkubátorprogram mentoráltjai: a Volteum az elektromos buszok vezérlésében, a Munch az élelmiszer-pazarlás visszaszorításában, a Kruz Bike a fővárosi kerékpározásban, a Bedrock.farm pedig a rövid ellátású élelmiszer-hálózat fejlesztésében segíthet a városnak. A zöld innovációk további sikereit támogatva a Start it @K&H is a fenntarthatósági megoldásokra fókuszálva várja új csapatait.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) azokat az innovatív megoldásokat keresi, amelyek hozzájárulnak Budapest élhetőbbé, zöldebbé és fenntarthatóbbá tételéhez. Egy ötletverseny során választották ki azokat a vállalkozásokat, amelyek a főváros által üzemeltetett cégekkel partnerségben megvalósíthatják egyedi, innovatív ötleteiket, amik a mindennapok során felmerülő kihívásokra jelentenek valós, környezetbarát megoldást. Az együttműködés során nemcsak a város járhat jól, hanem a kiválasztott csapatok is, akik közül négyen is a Start it @K&H inkubátor mentoráljai. A program keretében a BVK lehetőséget biztosított a verseny 12 kiemelt projektgazdájának, hogy bemutathassák megoldásaikat a városháza és a budapesti közműcégek döntéshozóinak, illetve iroda- és termesztő helyiséget is felajánlott számukra.

Az elektromos buszok vezérlésén dolgozhatnak

A Volteum innovációjának köszönhetően gyorsan és egyszerűen modellezhető az elektromos autóbuszok várható fogyasztása és a töltöttsége, már az út tényleges megtétele előtt. Így képesek optimalizálni az elektromos buszok városi közlekedését és segítenek elkerülni azok menet közbeni lemerülését. A startup fel tudja mérni, hogy a fővárosban mely vonalak alkalmasak az elektromos autóbuszokkal való közlekedésre, ez pedig az első lépés lehet a még inkább környezetbarát Budapest irányába.

Harcolnak az ételpazarlás ellen

A Munch az ételpazarlás összetett problémájára nyújt megoldást: lehetővé teszi, hogy a vendéglátóhelyek a nap végén kedvezményesen adják el a megmaradt ételeiket. A Munch platformjának használatával mindenki nyer: amellett, hogy hozzájárul a kidobott, de még fogyasztható ételek mennyiségének csökkentéséhez, a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vásárlók pedig szinte féláron jutnak hozzá a harapnivalókhoz. A csapat tanácsadással segítheti a fővárost abban, hogy további fontos lépések történjenek a környezetszennyezés és az ételpazarlás nagyobb léptékű mérséklése érdekében.

Alternatívát nyújtanak a rövid ellátású élelmiszer-hálózat fejlesztésére

A Bedrock.farm fejlesztése a mezőgazdaság egyik jelentős kihívására, az egyre nagyobb mértékben csökkenő termőföldek problémájára kínál megoldást. Olyan környezetbarát és automatizált, vertikális növénytermesztési rendszert hoztak ugyanis létre, amelynek segítségével az időjárási körülményektől és szezontól függetlenül magas minőségű zöldségeket képesek ellátni az éttermeket, üzleteket és egyéb kereskedelmi egységeket. A csapat a budapesti rövid ellátású élelmiszer-hálózat fejlesztéséhez járulhat hozzá.

A díjazottak között van még továbbá a Kruz Bike, kerékpárflotta szolgáltatást nyújtó startup is, akik a fővárosi kerékpáros közlekedést fogják fejleszteni és népszerűsíteni.

A Start it @K&H továbbra is segíti az ígéretes startupok előrehaladását

A sikereket elért csapatoknak, a városfejlesztési programban való részvétel mellett a Start it @K&H új, ígéretes startupjainak felkészítésében, edukálásában is meghatározó szerep jut – a közös munka során így ők maguk is inspirációt meríthetnek az előttük álló feladatok ellátásához. „A Start it @K&H inkubátor csapatainak kiválasztásánál idén is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a társadalmunk és a környezetünk jövőjét szem előtt tartó csapatok is kerüljenek a 6 hónapos fejlesztő programba. A korábbi időszakban érkezett rekord számú jelentkezés azt igazolja, hogy a startup közösségben is egyre ütősebb párost alkotnak az egyszerre innovatív és fenntarthatósági ötletek” – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a jelentkezési időszak indulása kapcsán.

Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátora iparági megkötés nélkül várja a fejlődni kívánó csapatokat, akiket többek között Budapesten és Győrben közösségi iroda, tapasztalt mentorok, számos digitális szolgáltatáscsomag és hazai- valamint nemzetközi kapcsolatrendszer támogat a szintlépésben.

A Startupok tehetik zöldebbé Budapestet bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Startupok tehetik zöldebbé Budapestet

Vélemény, hozzászólás?