Sok felnőtt pályaváltás miatt dönt a tanulás mellett

Sok felnőtt pályaváltás miatt dönt a tanulás mellett olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A szakmatanulás legfőbb motivációja a munkahelyváltás, de magas azok száma is,…

A teljes cikk itt olvasható:
Sok felnőtt pályaváltás miatt dönt a tanulás mellett

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A szakmatanulás legfőbb motivációja a munkahelyváltás, de magas azok száma is, akik a papír miatt vagy éppen egy régi álom beteljesítése érdekében ülnek újra iskolapadba – derül ki a TanfolyamOKJ.hu 2022 szeptemberében, az oldalán érdeklődők körében készített felméréséből.

Az elmúlt években nagy változások történtek a világban. Először a Covid-járvány, majd a gazdasági válság következtében rengetegen kényszerültek munkahelyváltásra. A tanulás éppen azért jó befektetés, hiszen ilyen esetben mindig jól jön egy második vagy harmadik megszerzett szakma is.

„Eddig sok területen volt jellemző, hogy – például a szakemberhiány miatt – végzettség nélkül is el lehetett helyezkedni. Azonban egyre erőteljesebben szigorodtak a jogszabályok, így a tapasztalat mellett már a papír is fontossá vált” – ismertette Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu oktatási szakértője.

Az anyukák is szívesen tanulnak

A felmérés rámutatott, hogy bár a munkahelyváltó céllal tanulók száma vezeti jelentős fölénnyel a mezőnyt, utánuk következnek azok, akik csak a papír miatt tanulnak, majd az álmukat megvalósítani szándékozók. A negyedik legnagyobb táborban találhatjuk azokat az anyukákat, akik a gyermekükkel otthon töltött időt szeretnék minél jobban kihasználni, és a top5-be fértek azok is, akik mindezidáig kizárólag érettségivel rendelkeztek.

„Azt látjuk, hogy viszonylag kevesen vállalkoznak felnőttként tanulásra pusztán anyagi okokból, ahogyan azért is elenyésző számban, mert „tanulni jó”. Manapság sokkal több nő tanul, mint férfi, éppen ezért a női szakmák vonzóbbak, úgymint a szociális, oktatással kapcsolatos területek, valamint a szépségipar” – jelezte Szabó Andrea.

2022 legnépszerűbb szakmái:

Dajka

Pedagógiai asszisztens

Gyógypedagógiai asszisztens

Segédgondozó

Személy- és vagyonőr

Élelmiszer-eladó

Sminkes és szempillaépítő

Aranykalászos gazda

Fitness instruktor

Villanyszerelő

A sminkes, fitness instruktor és villanyszerelő képzések esetében a saját vállalkozás gondolata is hívogató lehet, mely jó keresetet és kötetlenebb időbeosztást biztosít. A sportos szakmák népszerűségénél az egészségtudatos életmód elterjedése is fontos tényező.

Az aranykalászos gazda képzés a földvásárlás miatt vált népszerűvé, hiszen a földtörvény szerint csak az kaphat az egyéb jogosultsági feltételeknek való megfelelés mellett engedélyt a földvásárlásra és földhaszonbérlet kötésére, aki szerepel a földművesek adatbázisában, és rendelkezik megfelelő szakirányú képzettséggel.

„Különösen kedveltek azok a tanfolyamok, amelyek már általános iskolai végzettséggel is megkezdhetők. Ilyen a dajka, a segédgondozó, a személy- és vagyonőr, az élelmiszer-eladó, illetve az aranykalászos gazda képzés. Ezek ráadásul gyors képzések, rövid időn belül szakmát lehet szerezni velük” – tette hozzá a TanfolyamOKJ.hu oktatási szakértője.

A Sok felnőtt pályaváltás miatt dönt a tanulás mellett bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Sok felnőtt pályaváltás miatt dönt a tanulás mellett

Vélemény, hozzászólás?