Sinkó István: Jelenségek

Sinkó István: Jelenségek olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

augusztus 30 – október 16., Műcsarnok Számos önálló kiállításon mutatta be…

A teljes cikk itt olvasható:
Sinkó István: Jelenségek

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • augusztus 30 – október 16., Műcsarnok

Számos önálló kiállításon mutatta be munkáit itthon és külföldön (Németország, USA, Kanada, Belgium). Munkái hazai köz- és magángyűjteményekben szerepelnek.1975 óta oktat általános iskolákban, majd 2006-tól a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban, ahol 2013-tól a festő szakosztály vezetője. Az ELTE-n múzeumpedagógiát tanított, a MOME Tanárképző szakának mentortanára volt. 1980-tól a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely (GYIK Műhely) tanára, 2003-tól a vezetője. 1995 és 2006 között ő vezette a Műcsarnok múzeumpedagógiai csoportját.

Rendszeresen közöl művészetkritikai írásokat az Új Művészet, a Műértő és az Élet és Irodalom, a Balkon és az Országút hasábjain. Két könyve és számos tanulmánya jelent meg művészetpedagógiai tárgykörben. 2018-ban elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti tagozatának művészetpedagógusi különdíját.

A Műcsarnok-beli kiállítás elsősorban a legfrissebb, idén készült munkákból áll. Az első és a második teremben a Jelenségek című sorozat, valamint az ehhez készült vázlatok láthatók. A műveken környezetünk ismert jelenségei tükröződnek, de csak érintőlegesen, épphogy felismerhető egy-egy motívum – mint például egy tűzijáték, vagy két, tévét néző alak –, ám ezeknek a motívumoknak, képi jeleknek nincs konkrét jelentésük: fény- és színfoltokként új formát öltenek, egy újonnan létrejövő kép részeként. 

A kiállításon a látogatók bepillantást kapnak a művész alkotói módszerébe azáltal, hogy a kész műalkotások mellett azok a vázlatok is láthatók, melyek egy-egy mű alakulásának korábbi fázisát mutatják. A saját „talált fotóból” műtárgy lesz: először egy vázlat, amelybe a művész belerajzol, majd ezt nyomdai úton felnagyítja nagyméretű képpé, végül – mielőtt teljesen elkészül a mű – akrilfestékkel, pasztellkrétával vagy festékspray-jel színfoltokat, geometrikus motívumokat helyez el rajta. 

A harmadik teremben A Japánkert árnyai című, 2019-ben készített sorozat nagyméretű vásznai kaptak helyet, melyek a Jelenségek sorozat egyfajta előzményeként szerepelnek itt.

Tovább az eredeti cikkre: Sinkó István: Jelenségek

Vélemény, hozzászólás?