Sárszentlőrincen megszületett Balassa János orvos, a korszerű magyar sebészet megteremtője. (208 éve)

Sárszentlőrincen megszületett Balassa János orvos, a korszerű magyar sebészet megteremtője. (208 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Balassa János Bécsben fejezte be orvosi tanulmányait, majd hosszú időn át…

A teljes cikk itt olvasható:
Sárszentlőrincen megszületett Balassa János orvos, a korszerű magyar sebészet megteremtője. (208 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Balassa János Bécsben fejezte be orvosi tanulmányait, majd hosszú időn át külföldön dolgozott. A szabadságharc után ő indította el a haladó magyar orvosok összefogására irányuló szakmai mozgalmat, ő kezdeményezte az Orvosi Hetilap megjelentetését, valamint az Országos Közegészségügyi Tanács kialakítását. Szakmájában Balassa nevéhez fűződik a korszerű magyar sebészeti oktatás és gyakorlat megteremtése, hazánkban ő használt először étert érzéstelenítő-kábítószerként. Úttörő jelentőségűek a hasi sérvekkel és a gégetükrözéssel kapcsolatos szakmai munkái, de a plasztikai sebészet területén is sok új eljárást alkalmazott. Balassa emlékére a Magyar Sebésztársaság 1906-ban „Balassa János emlékérem” elnevezésű kitüntetést alapított, amelyet 1943-ig minden évben kiosztottak.

Tovább az eredeti cikkre: Sárszentlőrincen megszületett Balassa János orvos, a korszerű magyar sebészet megteremtője. (208 éve)

Vélemény, hozzászólás?