Már készülnek a vadonatúj budapesti CAF-villamosok

Már készülnek a vadonatúj budapesti CAF-villamosok olvasható a z közlekedésvilág.hu weboldalán.

Elkezdődött azoknak a CAF típusú villamosoknak a gyártása, amelyeknek az első…

A teljes cikk itt olvasható:
Már készülnek a vadonatúj budapesti CAF-villamosok

Ahogy a z közlekedésvilág.hu beszámolt ma róla:

Elkezdődött azoknak a CAF típusú villamosoknak a gyártása, amelyeknek az első példányai már idén ősszel megérkeznek Budapestre. A fővárosi járműparkfejlesztés annak köszönhetően folytatódik, hogy a BKK – élve az opciós lehívás lehetőségével – 2022 novemberében a 20 rövid, tavaly márciusban pedig a fennmaradó 31 (26 rövid és 5 hosszú) járművet is megrendelte a spanyol gyártótól.

Kezdetét vette a budapesti CAF-villamosok gyártása, és már összeállt az első egység vázszerkezete. A spanyol járműgyártó ütemezetten halad a munkákkal: a vázszerkezet oldalának összeszerelését követően a kész elemek – a szükséges ellenőrzések után – a festési részlegbe kerülnek.

A BKK 2022 novemberében 20 rövid CAF-villamost rendelt meg, a megállapodás szerint ezek első példányát várhatóan idén szeptember végén lehet átvenni, majd ezt követően havonta kettesével állnak forgalomba a villamosok. Ezenfelül a fővárosi járműflotta további 31 (26 rövid és 5 hosszú) villamossal gyarapodik, az utolsó előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik Spanyolországból.

Halaszthatatlanná vált a csere

A fővárosban naponta mintegy 330 villamos közlekedik. A forgalomban lévő szerelvények harmada 45 évesnél idősebb, azaz legalább 15 évvel meghaladták a vasúti közlekedésben általános 30 évre tervezett élettartamukat, és cseréjük halaszthatatlanná vált.

A fővárosi villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj CAF típusú villamos állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű érkezésével és forgalomba helyezésével olyan vonalakon is közlekedhetnek majd alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg csak néhány, vagy egyáltalán nem közlekedik.

Tovább az eredeti cikkre: Már készülnek a vadonatúj budapesti CAF-villamosok

Vélemény, hozzászólás?