Zöld úton Budapest: új trolikat szerezne be a BKK

Zöld úton Budapest: új trolikat szerezne be a BKK olvasható a z közlekedésvilág.hu weboldalán.

Folytatná a Fővárosi Önkormányzat és a BKK a budapesti járműparkfejlesztést, amelynek…

A teljes cikk itt olvasható:
Zöld úton Budapest: új trolikat szerezne be a BKK

Ahogy a z közlekedésvilág.hu beszámolt ma róla:

Folytatná a Fővárosi Önkormányzat és a BKK a budapesti járműparkfejlesztést, amelynek köszönhetően tovább javulhat a fővárosi közösségi közlekedés színvonala.

Ennek érdekében a BKK megteremtette a lehetőségét annak, hogy ha rendelkezésre állnak a szükséges források, korszerű, környezetbarát, alacsony padlós trolibuszok érkezzenek a fővárosba. Az új, önjáró üzemmódra is képes járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságaikkal és felszereltségükkel szolgálhatják a Budapesten utazók kényelmét, egyúttal hozzájárulnak ahhoz, hogy a város tisztább, élhetőbb legyen.

A Budapesti Közlekedési Központ feltételes, nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított legfeljebb 160 trolibusz beszerzésére. A tervezett fejlesztésre jelenleg nincs forrás, a BKK mégis előkészítette és elindította a járműbeszerzést, hogy ha megvan a pénzügyi fedezet, elkezdődhessen a gyártás.

Az összesen 160 trolibuszból a tervezett keretmegállapodás értelmében – rendelkezésre álló európai uniós, RRF REPowerEU forrás esetén – az ajánlatkérő BKK összesen 40 (16 szóló és 24 csuklós) jármű megrendelésére vállal kötelezettséget, bízva abban, hogy további 40 trolibusz finanszírozása is biztosítható lesz az RRF REPowerEU program keretében.

A nyertes ajánlattevőnek olyan járművek gyártását, szállítását, helyszíni próbaüzemének lebonyolítását, illetve az előírt engedélyek beszerzését kell biztosítania, amelyek

  • teljesen alacsony padlósak;
  • légkondicionáltak, valamint
  • a beépített akkumulátoroknak köszönhetően legalább 15 kilométert önjáró üzemmódban, felsővezeték nélkül is képesek megtenni.

Rendelkezésre álló forrás és sikeres közbeszerzési eljárás esetén az első új trolibusz 2025 végén érkezhet meg Budapestre.

Tovább az eredeti cikkre: Zöld úton Budapest: új trolikat szerezne be a BKK

Vélemény, hozzászólás?