Reverse – Johannes Bellinkx köztér előadása a PLACCC fesztivál keretében

Reverse – Johannes Bellinkx köztér előadása a PLACCC fesztivál keretében olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében május 13-15. között nézhetik meg az…

A teljes cikk itt olvasható:
Reverse – Johannes Bellinkx köztér előadása a PLACCC fesztivál keretében

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében május 13-15. között nézhetik meg az érdeklődők Johannes Bellinkx flamand-holland színházi alkotó Reverse című köztéri előadását, amely már Európa számos rangos művészeti fesztiválján szerepelt.

Mindig előrefelé nézel? Mindig a következő célodat tartod szem előtt? Mi lenne, ha egy pillanatra megfordulnál? Szó szerint. A holland-belga művész Johannes Bellinkx az idő- és valóságérzékelésünket manipulálja, amikor azt kéri, hogy fordítsunk hátat mindennek, ami ismerős, és hátrafelé járjuk végig a várost. Ahogy kilépünk a komfortzónánkból, belépünk egy olyan városba, amit már fel sem ismerünk.

Az előadás nagy mértékben inspirálódott egyes ázsiai és afrikai kultúrák időfelfogásából – amelyek az időt nem lineárisan képzelik el, hanem a szimultaneitásban hisznek, ahol nem létezik múlt és jövő, hanem az egyes pillanatok egymásra rakódnak. 

Az egyszemélyes séta során a nézők egy jól láthatóan jelölt útvonalon haladnak végig. A város hangjaiból komponált hipnotikus hanginstalláció kíséri végig az utat, felerősíti vagy éppen kizökkenti a valóságot, miközben mindenki átadhatja magát az ismeretlennek és váratlannak.

„Mindig is szerettem a megszokottól eltérő módon használni az emberi testet. Munkám során arra fókuszálok, hogyan érzékeljük és fogadjuk be a körülöttünk lévő világot, és igyekszem megkérdőjelezni azokat az automatizmusokat, amik mentén az agyunk lefordítja az érzékeinktől kapott információkat. Ugyanakkor inspirálnak a városi terek, illetve általában véve a terek, hiszen eredetileg társadalomföldrajz és urbanisztika tanulmányokat végeztem. A Reverse alapfelvetése tehát az volt, hogy a hátrafelé sétálás hogyan befolyásolja az érzékeinket, amelyekkel a körülöttünk lévő teret látjuk. Emellett ott volt még bennem az a vágy is, hogy olyan dolgot hozzak létre, amely fizikai módon teszi lehetővé, hogy az időt másféleképpen, szinte kézzelfoghatóan megtapasztaljuk. A nyugati kultúrában az időnek sajátos térbeli iránya van: a jövő előttünk van, a múlt mögöttünk, a jelen pedig ott, ahol éppen vagyunk.

Más kultúrákban viszont azt mondják: a múlt előtted van, hiszen látod vagy tudod, mi történt, a jövő pedig mögötted, hiszen nem tudhatjuk, mi vár ránk. A buddhizmusban nem létezik lineáris időfelfogás, ott csak jelen van és minden más annak kivetülése. A Reverse a fizikai élményen keresztül vonja kétségbe az idő térbeli orientációjával kapcsolatos kulturális képzeteinket. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy az előadás nem kíván értelmezni, csupán azt szeretném, hogy olyan fizikai tapasztalás legyen, amely szokatlan és új perspektívák előtt nyitja meg a gondolatainkat.”

(Johannes Bellinkx)

Előadás formája: egyszemélyes városi séta

Hossz: kb. 70 perc / résztvevő

Időpontok: 2022. május 13-15. 16.00-20.00 (három percenként 1 néző)

Találkozópont: Saru utcai parkoló, 1111 Budapest, Saru u. 10.

Jegyvásárlás: ITT

Tovább az eredeti cikkre: Reverse – Johannes Bellinkx köztér előadása a PLACCC fesztivál keretében

Vélemény, hozzászólás?