Mélypontról indítja az évet az ingatlan- és hitelpiac

Mélypontról indítja az évet az ingatlan- és hitelpiac olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel…

A teljes cikk itt olvasható:
Mélypontról indítja az évet az ingatlan- és hitelpiac

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2023 januárjában, országosan 5 853 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 37 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A Duna House becslése alapján 2023 januárjában a stagnáló november és december után újabb mélypontjára süllyedt az ingatlanpiac. Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 5853 adásvétel, az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció januárban. A januári adat decemberhez képest 10, 2022 januárjához képest 46%-os visszaesést jelent. A lassuló, mélyponton lévő piachoz elsősorban az eladóknak kell jobban alkalmazkodni az eladási árak újragondolásával, csökkentésével, míg a vevők jobb alkupozícióba kerülhetnek.

A Duna House várakozásai szerint idén sem várható a piac erősödése, az ingatlanközvetítő éves előrejelzése a 90-110 ezer közötti adásvételi sávot jelölte meg az idei várható volumennel kapcsolatban, amelyet az első januári becsült adat megerősít. Emlékeztetőül a 2008-as válság utáni időszakban 2009 és 2013 között a lakáspiaci tranzakciók száma 90 ezer körül mozgott éves szinten.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon 2023 januárjában az ingatlanpiaccal párhuzamosan a hitelvolumen is jelentősen csökkent. A Credipass becslése szerint az év első hónapjában 37 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, amely az előző hónaphoz képest 10%-os, az előző év januárjához képest 66%-os csökkenést jelent. Fontos megjegyezni azonban, hogy tavaly év elején a Zöldhitel még jelentős hatással volt a teljes piacra.

A Mélypontról indítja az évet az ingatlan- és hitelpiac bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Mélypontról indítja az évet az ingatlan- és hitelpiac

Vélemény, hozzászólás?