Rekordon a belföldi használtautó-piac

Rekordon a belföldi használtautó-piac olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 432 000…

A teljes cikk itt olvasható:
Rekordon a belföldi használtautó-piac

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 432 000 személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 7,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint reális az esély, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának tavaly elért 817 ezres csúcsa.

„Minden idők legnagyobb első féléves forgalmát bonyolította a belföldi autópiac idén – hangsúlyozta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Tekintettel arra, hogy a második félév forgalma minden évben meg szokta haladni az első féléves szinteket, komoly esély van rá, hogy 2022-ben éves szinten is rekord mennyiségű személyautó cserél majd gazdát Magyarországon.”

A soha nem látott piaci aktivitás mögött több tényező együttes hatása húzódik. Egyrészt folyamatosan növekszik a belföldi személyautó-állomány. Tavaly év végén ez az érték már meghaladta a 4 milliós határt, ami több mint 21 százalékkal magasabb az öt évvel korábbi 3,3 milliónál. Több autóból szokványos piaci körülmények között is több jármű cserél gazdát.

Ezúttal azonban meghatározó szerepe van annak az egyedi tényezőnek is, hogy az autógyárak komoly kapacitásproblémái az új autók piacáról továbbra is a használtautó-piacok felé tolják a keresletet. Bár a használtautó-import csaknem tíz százalékkal növekedett az első hat hónapban tavalyhoz képest, ez a forrás is egyre kevésbé képes kielégíteni a minőségi használt autók iránti keresletet, mivel már Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni. Ebben további nehezítő tényező a tartósan 400 forint közelében tartózkodó euróárfolyam is. Az érdeklődők figyelme ezért fokozottan a hazai piac felé fordul, ami a használt autók körében is több adásvételt és fokozódó árspirált generál.

A használt autók körében a néhány éves autók ára nőtt jelentősebb mértékben, itt az idei növekedés modellektől függően 15-30 százalék között mozgott. Az idősebb autók között az emelkedés mértéke mérsékeltebb, de szintén kétszámjegyű: 10-15 százalék között alakult. A piaci várakozások szerint ez az emelkedő tendencia a következő hónapokban sem fog megállni.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első hat hónapban. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal és a BMW 3-as szériával képviselteti magát.

A Rekordon a belföldi használtautó-piac bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Rekordon a belföldi használtautó-piac

Vélemény, hozzászólás?