Rekordév vár a táborozási piacra

Rekordév vár a táborozási piacra olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A várakozásoknak megfelelően és az áremelkedések ellenére rekordév vár a táborozási…

A teljes cikk itt olvasható:
Rekordév vár a táborozási piacra

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A várakozásoknak megfelelően és az áremelkedések ellenére rekordév vár a táborozási piacra, ennyi gyermek még soha nem táborozott Magyarországon, mint idén fog. Legtöbben július hónapban táboroznak, míg a többség sport- és kalandtáborokban tölti a vakációt. A SZÉP Kártya elfogadása népszerű, ahogy a minősített, ellenőrzött táborok választása is. A Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál elemzése.

Már közel 1000 táborturnus közül választhatnak a tábort még nem foglaló szülők gyermekeiknek, de a többség már lefoglalta vagy kiválasztotta a megfelelő programokat gyermekének a nyárra.

„A vakáció több mint 11 hetes lesz idén, amit nem könnyű feladat a szülők által programokkal, gyermekfelügyelettel teljes egészében lefedni. Hatalmas segítség a családoknak, hogy a táborok nagy számban rendelkezésre állnak, ráadásul már teljesen szabadon szervezhetőek, ugyanis minden koronavírus-szabályt kivezettek a szervezési előírások közül.” – mondta el Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

Már február hónap végén, az előfoglalási szezon eltelt másfél hónapja után is látszott, hogy a jelentkezési adatok jóval meghaladják a tavalyi évben tapasztalt foglalásokat, de valamelyest még a 2019-es eddigi csúcsévet is. Akkor 215 ezer gyermek töltött legalább egy hetet a nyáron, míg idén ez a szám 225 ezer főre nőtt.

A koronavírus megjelenése óta látszott egy átrendeződés a tábortípusoknál a napközis programok irányába. Holott ez nem volt bizonyítható, több szülő érezhette járványügyi szempontból kevésbé kockázatosnak az ilyen táborokat az ottalvós lehetőségek rovására. 2022-re ez a tendencia megállt, és visszarendeződtek a jelentkezések a megszokott fele-fele arányba.

Az előző évekhez hasonlóan a nyár első, teljes hónapja a legnépszerűbb táborozási időszak, de arányait tekintve sokan vakációznak a tanévet követő első hetekben is.

Idén a legtöbb gyermek a sporttáborokat és a kalandtáborokat választja, de sokan vesznek részt vidám és beszédközpontú angoltáborokon, valamint közel ugyanennyien ismerkednek a katonai élettel és a honvédelemmel. A hagyományos témák mellett 2022-ben kiugróan magas a különleges vagy akár extrém táborok kínálata is.

A tábordíjak, nagyrészt a táboroztatók költségeinek (gyerekek étkeztetése, szállása) növekedése miatt, emelkedtek, nagyságrendileg 10-12%-kal kell többet fizetni egy táborért, mint tavaly. Ez a napközis táborok esetében 38 500 Ft-os díjtételt jelent, míg az ottalvós táborokban 60 ezer forint átlagosan egy turnus. Emellett fontos tudni, hogy az árak emelkedése közel sem biztos, hogy megállt, érdemes minél előbb lefoglalni a vakációs programot a gyermeknek.

Az árak emelkedése miatti tehernövekedést valamelyest csökkentheti, hogy a táborok már több mint harmada elfogadja a SZÉP Kártyát fizetőeszközként, és a lehetőség, hogy év végéig minden alszámláról fizethetnek a szülők, még könnyebb felhasználást tesz lehetővé.

Évről évre növekszik a minőséggel kapcsolatos elvárás a szülőkben a táborokat tekintve, így látható, hogy egyre több tábor igyekszik külső, független szakértő által értékelés alá venni táborát. A Táborminősítő által végzett vizsgálat komplexitását és megbízhatóságát alátámasztja, hogy a szülők nagyobb arányban választanak minősített tábort gyermekük részére.

A Rekordév vár a táborozási piacra bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Rekordév vár a táborozási piacra

Vélemény, hozzászólás?