Magyar rendezői filmek – Ez volt a 2022-es Budapest Ritmo

Magyar rendezői filmek – Ez volt a 2022-es Budapest Ritmo olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Telt házas koncertek, világsztárok Vibráló hangulat, csodálatos közönség, telt házas koncertek…

A teljes cikk itt olvasható:
Magyar rendezői filmek – Ez volt a 2022-es Budapest Ritmo

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Telt házas koncertek, világsztárok

Vibráló hangulat, csodálatos közönség, telt házas koncertek igazi világsztárokkal – látogatottsági rekordot döntött a 2022-es Budapest Ritmo, a három belvárosi helyszínen megrendezett, négy napon át tartó világzenei fesztivál.

Több mint 20, zömében külföldi fellépővel, zenei filmprogrammal, zeneipari konferenciával szervezte meg a Budapest Ritmo-t a Hangvető a Bartók Tavasz keretében. A fesztivál az Akvárium Klub három színpadán, a Szimpla Kertben és a Toldi Moziban várta a közönséget április 7–10. között. Soha ennyien nem jöttek még a Ritmo-ra, ami így egy felszabadult közös ünneppé nőtte ki magát.

Több mint koncertsorozat – világutazás zenével

A Budapest Ritmo koncepciója más, mint a legtöbb hazai fesztiválé – a közönséget nem csak egy-egy headliner koncertjére hívják, hanem egy egész estés, koncertről-koncertre tartó élményre. Nyitott és felszabadult közönség érkezett a koncertekre, akik együtt énekelték a fadókat António Zambujóval és koncert közben hívták meg egy pálinkára a Fadiagens énekesnőjét.

Pénteken a Besh o droM nyitotta a napot, majd többek között fellépett az elbűvölő luzofón Ayom, a hatalmas energiával játszó délolasz Kalàscima, végül a vak mali házaspár, Amadou & Mariam adott telt házas koncertet. Szombaton a magyar headliner a Random Trip volt különleges felállásban, Palya Beával, Borbély Mihállyal, Lukács Miklóssal és a Mörkből ismert Zentai Márkkal. Az estét a Divanhana nyitotta, nagy tömeg gyűlt össze a Fadiagens – Voices of Lisbon fado-koncertjén és António Zambujo előadásán, végül pedig a perzsa–izraeli Liraz show-ján táncolhatott a közönség.

Az új kedvenc zenekarod, amiről még nem is hallottál

A fesztivál showcase-programjában a Szimpla Kertben, a fiatal tehetségek számára fenntartott „felfedezőszínpadon” lépett fel a magyar Lanou, a Rođenice a cappella trió, a lengyel Sekunda hegedűduó és a Times New Román. Az estét lengyel táncházzal zárta a Tęgie Chłopy.

A showcase-színpad azért különösen fontos a Ritmo-n,  mert az ingyenes, szokásosnál rövidebb koncerteken itt bárki belekóstolhat abba, mi is a világzene ma. A Budapest Ritmo ugyanis világzenei fesztivál – ez a te műfajod, ha valami frissre vágysz, ha keresed a kompromisszumot a kulturális gyökerek és a modern látásmód között. Ebben a fúziós műfajban jazz, elektronikus zene, pop, és sok más keveredik a világ népeinek hagyományos, ősi dallamaival. Teret kapnak benne a tradicionális hangszerek, énekstílusok, és új értelmezésben élnek benne tovább a hagyományok – úgy, hogy ez a modern hallgatóknak is friss, releváns marad. Így volt ez idén is: igazi különlegességeket hallhatott a közönség a Szimpla Kertben, nagy sikert aratott többek közt a lengyel Sekunda, és a szerb Rođenice is.

Filmpremierek – magyar rendezők és zenészek közös alkotásai

A Budapest Ritmo idén filmprogrammal újított: hat egyedülálló magyar rendezői filmet mutattak be, mind egy-egy zenész vagy zenekar dalaira épít. Köztük volt a Mordái, Nové Soma és Porteleki Áron folk rock formációjának filmje, amit Reisz Gábor és Szimler Bálint rendezett, és a Gellért Szállóban forgattak 2021 telén, a lezárások alatt. A kifejezetten a Budapest Ritmo számára készült filmek közt volt még Cserepes Károly, Karcis Gábor és Kálmán Mátyás filmje, az Odd ID és Szilágyi Fanni koncertfilmje és a Dresch Vonós Quartet filmje Damokos Attila rendezésében. Vasárnap mutatták be a Deva zenéjével készült filmet, amit Bajor Marcell rendezett és Szemerey Bence írt és fényképezett, valamint az Uljana Quartet filmjét Korom Anna rendezésében, Fecske Flóra operatőri munkájával.

Több mint száz nemzetközi szakember találkozópontja

A Budapest Ritmo tökéletes helyszín a zene- és kultúripari szakemberek találkozójára is. Több mint száz nemzetközi szakmabeli vett részt a Budapest Ritmo konferenciáján, networking eseményein és showcase-programjában – az ilyen fesztiválokon a zeneipar magyar és a külföldi képviselői könnyebben megismerkedhetnek, a networking programok pedig segítenek, hogy a találkozások nyomán új, kapcsolatok építhessenek, vagy akár közös projektek, szorosabb együttműködések kezdődjenek.

A Budapest Ritmo után jön a Ritmo Piknik

A belvárosi fesztivál után – szintén idén először – a Ritmo vidéki nagyvárosokba költözik. Az országos Bartók Tavasz keretében április végétől a világ- és népzene legjobb előadóival, a Budapest Ritmo koncepciójához hasonlóan egymásra épülő, egymásba fonódó koncertélményekkel várja a Ritmo Piknik Debrecen, Miskolc és Győr közönségét.

https://www.facebook.com/budapestritmo

Tovább az eredeti cikkre: Magyar rendezői filmek – Ez volt a 2022-es Budapest Ritmo

Vélemény, hozzászólás?