Psota Irén emlékparkkal újítja meg a Szigony utcát a Futureal 

Psota Irén emlékparkkal újítja meg a Szigony utcát a Futureal  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Zöld közösségi térrel bővült Józsefváros a Szigony utca és a Tömő…

A teljes cikk itt olvasható:
Psota Irén emlékparkkal újítja meg a Szigony utcát a Futureal 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Zöld közösségi térrel bővült Józsefváros a Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál a Corvin Innovation Campus irodafejlesztés részeként. Az irodaházat megvalósító Futureal a komplexum főbejáratánál alakított ki egy nyilvános emlékparkot, amit a nemzet színésze, Psota Irén után neveztek el. A lombos fákkal övezett teret a művésznő aláírását formázó, krómacél hatású, tükröződő installáció díszíti. A Corvin Innovation Campus fogadótere is a parkhoz méltó kialakítást kapott, amit a tartóoszlopokat díszítő vörösréz alkotás tesz egyedivé. 

A Corvin Sétány közvetlen közelében, az újgenerációs Corvin Innovation Campus irodaház magánterületén nyitották meg a köz számára a frissen elkészült emlékparkot, amit az egykor a Tömő utcában évekig lakó, kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészről, egyben a nemzet színészéről neveztek el. A Psota Irén emlékparkban színes növénytakaró, cserjék, zöldellő fák és trópusi faanyagból készült, kényelmes ülőhelyek kaptak helyet, a központi teret pedig egy vízfelületre felfutó, krómacél hatást keltő szobor teszi teljessé. A figuratív és nonfiguratív elemekkel ötvözött installációt a művésznő aláírása és a színházi függöny lebbenése ihletette. 

Az ünnepélyesen felavatott emlékparkot úgy alakították ki, hogy méltó folytatása legyen a többszörösen díjnyertes, nemzetközileg is elismert Corvin Sétánynak. A Baróthy Anna vezető tervező irányításával működő S39 Hybrid Design és Krauth Vera projektvezetése mellett megalkotott, Kelemen Zénó szobrászművész által kivitelezett, több mint 3,5 méter széles szobor központi elemként vonzza a tekintetet, ám mégsem uralja, inkább belesimul a minden évszakban látványos és esztétikus környezetbe. A Corvin Sétányon az elmúlt években megjelent Gömböc, Dual és Triptichon szobrokat a Futureal előrelátóan úgy helyezte el a sétálóutcában, hogy szinte észrevétlenül tovább vezessék az arra járókat a Psota Irén emlékpark irányába.  

A Psota Irén emlékparkkal egyidőben a Corvin Innovation Campus közelmúltban átadott első üteme is egy légies, lendületes hatású installációval bővült, szintén az S39 Hybrid Design tervei által. A bejáratánál található tágas lobbyt és az irodaház belső kertjét egy különleges, a mennyezeten végighullámzó alkotás kapcsolja össze. Az oszlopcsoportok körül dupla végtelenjel formában futó, vörösréz szalagokból álló szobor célja a két markánsan elkülönülő területet lágyabban összemosni úgy, hogy a monumentális pillérek és a mennyezet egyaránt új szerepet kapjanak. Különleges kialakításuknak és rögzítésüknek köszönhetően a több mint 200 kg össztömegű installáció szinte lebeg a hatalmas térben.

„A most átadott emlékpark egy olyan egyedülálló közösségi tér, amely méltó módon tiszteleg hazánk egyik legismertebb és legmeghatározóbb színésznője, Psota Irén előtt. Egy olyan zöld, fenntartható, harmonikus és élhető környezetet kívántunk teremteni a kerület lakói és a Corvin Innovation Campus dolgozói számára, amely a kulturális élet, a pihenés és a közösségi események színhelye is lehet” – mondta Balassa László, a Corvin Innovation Campus projektigazgatója.

A Corvin Sétány meghosszabbításában felépített Corvin Innovation Campus az egyik legenergiahatékonyabb, AA+ energetikai minősítésű hazai irodaépület, amely otthont ad az IBM Magyarország új székhelyének is. A szinte teljesen érintésmentes megoldásokkal felszerelt, kilenc szintes, környezetbarát, fenntartható és emberközpontú irodaházat már az energiaköltség-érzékeny bérlők elvárásai szerint tervezték és valósították meg. A komplexumot a dolgozók egészségi állapotára és hangulatára pozitív hatást gyakorló szempontok szerint alakították ki a WELL Platina és a legszigorúbb BREEAM Excellent fenntarthatósági minősítéseknek megfelelően. 

A Corvin Innovation Campus második üteme már fejlesztés alatt áll. A projekt keretében az épület körül futó Apáthy István utca ugyancsak megújul, ahol árnyas fasorral szegélyezett kiszélesített járdát és modern lámpákat alakítanak ki a gyalogosok számára egészen a Tömő utcáig. Mivel a beruházás egy teljes tömb rehabilitációját érinti, a környező utcák felé eltérő stílusú homlokzattal találkozhatnak a járókelők. 

Tovább az eredeti cikkre: Psota Irén emlékparkkal újítja meg a Szigony utcát a Futureal 

Vélemény, hozzászólás?