Eseménydömpinggel jön a Kutatók Éjszakája, de akad majd más érdekesség is – hétvégi programajánló

Eseménydömpinggel jön a Kutatók Éjszakája, de akad majd más érdekesség is – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Noha ezen a hétvégén a Kutatók Éjszakája visz mindent, hiszen 170…

A teljes cikk itt olvasható:
Eseménydömpinggel jön a Kutatók Éjszakája, de akad majd más érdekesség is – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Noha ezen a hétvégén a Kutatók Éjszakája visz mindent, hiszen 170 intézményben csaknem 260 helyszínen lesznek programok, azért más érdekesség is lesz a hétvégén: láthatunk öreg buszokat és idős repülőket, indulhatunk vagy jókat derülhetünk az „őrült hajók” versenyén, Villány pedig borfesztivállal vár.

Kutatók éjszakája – Idén minden korábbinál több program várja az érdeklődőket

Idén minden eddiginél szélesebb kínálatból válogathat a közönség és újra személyesen vehet részt a Kutatók éjszakáján, amit több mint félszáz településen rendeznek meg országszerte szeptember utolsó hétvégéjén 2500-nál is több programot kínálva a tudomány iránt érdeklődőknek – hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyarország legjelentősebb tudományos fesztiválján, szeptember 30-án és október 1-jén több mint 170 intézményben csaknem 260 helyszínen lesznek programok és a korábbi évek tapasztalata alapján mintegy 100 ezer résztvevőt várnak a szervezők – mondta el Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD) tudományos igazgatója, az esemény főkoordinátora. Az Európai Unió által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy szórakoztatóan mutassa be a kutatók munkáját, a tudományos kutatás fontosságát, és kedvet csináljon a fiataloknak a tudományos pályához – tette hozzá.

A Kutatók éjszakája programjai idén is ingyenesen látogathatóak, azonban vannak olyan programok, amelyekre előzetes regisztráció szükséges. Ezt a rendezvény központi honlapján tehetik meg az érdeklődők.

Nyolcvan autóbusz a Ferihegyi Ikarus Találkozón

Az Ikarus gyár nyolcvan autóbusza – köztük számos oldtimer jármű és ritkaság – mutatkozik be szombaton és vasárnap az Aeroparkban a IV. Ferihegyi Ikarus Találkozón, ahol élménybuszozással, tematikus sétákkal, buszfelvonulással és gördülő kiállítással is várják a látogatókat.

A Légiközlekedési Kulturális Központ, a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt., a Közlekedési Múzeum és számos további partnere által szervezett eseményen a kiállítás mellett élménybuszozás is zajlik majd az Aeropark és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja között.

Az Aeropark és a Népliget között napközben jellemzően Ikarus 55-ösök teljesítik az ingajáratot. Az 1954 és 1973 között gyártott Ikarus 55 a gyár egyik legismertebb és legsikeresebb távolsági- és turistabusz-típusa volt, melyet hívtak “Farosnak” és “Bözsinek” is, jellegzetes hátulsó motorszekciója miatt – áll a közleményben.

Hétvégére beköltözik az Aeroparkba a BKV Zrt. duplacsuklós, 24 méter hosszú Ikarus 293-asa, amely a leghosszabb magyar autóbusz címmel dicsekedhetett, de látható lesz a Volánbusz által restaurált, emeletes “Bikarusz” is, amely a 60-as évek végén két szóló autóbusz összeépítésével jött létre.

A statikus kiállítás mellett szombaton 16 órától felvonulással készülnek a szervezők, amikor a buszkonvoj rendőrségi biztosítással az Aeroparkból indulva oda-vissza végighalad a Vecsés-Ecser összekötőúton.

A járművek túlnyomó többsége kívül-belül megtekinthető lesz, sőt több autóbusz utasterében közlekedéstörténeti kiállítás várja majd a látogatókat. A kínálatban szerepel jobbkormányos autóbusz, lakóbusz és számos ritka példány, amelyet lelkes járműrajongók mentettek meg az enyészettől – emeli ki a közlemény.

A program mindkét napon 9 és 18 óra között látogatható. Több alkalommal indulnak tematikus séták ismert Ikarus-szakértők vezetésével, akik izgalmas történetekkel szolgálnak egy-egy típus születéséről, nemzetközi sikereiről, az Ikarus gyár legérdekesebb korszakairól.

Emellett minden órában üzembe helyezik egy Kamov 26 helikopter jellegzetes hangú motorját, és időről időre életre keltik egy An-2-es repülőgép 1000 lóerős motorját is – közölték a szervezők.

Csoportos evezés az Által-éren a Dunáig

A tatai Öreg-tótól a Dunáig vezető Által-éren szombaton tartják a hagyományos csoportos evezést, amelyen bármilyen úszóképes, saját készítésű járművel indulhatnak a jelentkezők – tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t. Az útvonal kerékpárral is végigkövethető a vízfolyás melletti bicikliúton. A bringások szakvezetővel ismerhetik meg a Duna menti ártéri erdőket. A 10 órakor kezdődő túra a dunaalmási zsiliptől indul és a Neszmélyi Hajóskanzennél ér véget.

Az evezősök 9 órakor a Berta malomtól rajtolnak, a túrához kapcsolódva bérelhető kenu, valamint foglalható szállás is, a lehetőségekről a Zöld Sziget Kör www.zszk.hu címen elérhető honlapja nyújt tájékoztatást. Az útvonal részletes térképe szintén megtalálható a honlapon. A veszélyes helyekről, duzzasztókról, gátakról fényképes összeállítás tölthető le.

A szervezők felhívják az indulók figyelmét, hogy mentőmellény viselése 14 év alatt kötelező. A felduzzasztott víz sodrása erős, a vízitúrázásban járatlanoknak ajánlott gondoskodni vízhatlan tárolókról és száraz csereruháról. A tatai Zöld Sziget Kör Egyesület a túrát a selmecbányai Mikoviny Sámuel emlékére szervezi. Nevéhez fűződik az 1700-as években a tatai mocsarak lecsapolása, a környék lakhatóvá, művelhetővé tétele, valamint a magyar térképészet megalapítása. (MTI)

Három napon át csaknem száz programot kínál az idei őszi borfesztivál Villányban

Forrás: mtu.gov.hu

Borbarangolások, pincetúrák, táncházak, gyerekprogramok és koncertek várják a látogatókat a hagyományos szüreti felvonulással is kiegészülő Villányi Vörösbor Fesztiválon szeptember 30. és október 2. között – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Közleményük szerint 34. alkalommal megrendezendő borászati, gasztronómiai, kulturális fesztivál csaknem száz kulturális programmal, közöttük majdnem harminc koncerttel és hasonló számú borászat termékeivel várja a pihenni, szórakozni vágyókat.A háromnapos nyárzáró és őszköszöntő rendezvény programjai a helyi rendezvénytéren és a híres pincesoron zajlanak, de a Diófás téren és a Fő téren is lesznek koncertek, gyerekprogramok és ismeretterjesztő előadások.

Pénteken a délelőtti, délutáni pincetúrák és -látogatások, tárlatvezetések után este hat órakor nyitják meg hivatalosan a rendezvényt táncházzal, majd Gájer Bálint, Rudán Joe, a Bohemian Brass Band és a Neoton Família sztárjai adnak koncertet. Szombaton egyebek mellett virágkötészeti bemutató, több kézműves foglalkozás, gyerekkoncert után veszi kezdetét a hagyományos szüreti felvonulás és hordócsapolás. Délután fellép a Bartók Béla Férfikar, a Cimbaliband, a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar és a Planina zenekar.

A várhatóan legtöbb látogatót vonzó időszakban, szombaton este tűz- és fényprodukciók, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, a Vivat Bacchus, a Bagossy Brothers Company, a Made in B, a Brass on the Road és a húszéves Nihil Chips szórakoztatja a közönséget. Vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelet lesz, délután pedig fellép többek között az Apacuka Zenekar és a Monarchia Operett. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Eseménydömpinggel jön a Kutatók Éjszakája, de akad majd más érdekesség is – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?