Porgyt és Kékszakállút is énekel az Operaházban Sir Willard White

Porgyt és Kékszakállút is énekel az Operaházban Sir Willard White olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A világhírű brit basszbariton május 1-jén és 4-én Gershwin, május 7-én…

A teljes cikk itt olvasható:
Porgyt és Kékszakállút is énekel az Operaházban Sir Willard White

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A világhírű brit basszbariton május 1-jén és 4-én Gershwin, május 7-én és 14-én pedig Bartók koraszakos operájának férfi főszerepét énekli el a Magyar Állami Operaház produkcióiban. Az utóbbi estek második felében az OPERA magyar művészei ugyancsak részleteket énekelnek a Porgy és Bessből, a dalszínház így kíván hitet tenni egyetemes értékű művek szabad játéka mellett.

Csaknem 50 éves, illusztris pályafutása során Sir Willard White a világ szinte minden jelentős operaházában és koncertszínpadán megfordult már. A jamaikai születésű művész, aki az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb operasztár előbb Kingstonban, majd a New York-i Juilliard Schoolban végezte énekesi tanulmányait. Miután 1974-es debütált a New York City Operában, rendszeres fellépője lett a londoni Királyi Opera, az Angol Nemzeti Opera, a New York-i Metropolitan Opera, a San Franciscó-i Opera előadásainak, de Los Angeles, Berlin, Párizs, München, Hamburg, Amszterdam, Brüsszel, Madrid operaházainak, valamint a a Glyndebourne-i, Aix-en-Provence-i és Salzburgi Fesztiválnak is visszatérő vendége. Számos alkalommal lépett fel a világ vezetői zenekarai, köztük a Londoni, New York-i, Los Angeles-i és Berlini Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikusokkal, a Royal Concertgebouw vagy a milánói Scala Zenekarával. Hangfajának csaknem minden szerepét elénekelte az alaprepertoártól a kuriózumokig, Monteverditől Berg, Britten és Ligeti műveiig, de a Royal Shakespeare Companyban prózai szerepben is kipróbálta magát, mikor Sir Ian McKellen és Imogen Stubbs partnereként Othellót alakította.

A világhírű előadó 2022. május 1-jén és 4-én az Operaházban Almási-Tóth András rendezésében 2018-ban bemutatott Porgy és Bess-előadás férfi címszerepében áll színpadra, amely szerepet ugyan már pályája elején emblematikus lemezfelvételen rögzített, színpadon mégis ritkán volt lehetősége megformálni. Az előadásban mások mellett Horty Lilla (Bess), Szemenyei János (Sporting Life), Szegedi Csaba (Crown), Fülep Máté (Jake), Fodor Beatrix (Clara), Fodor Gabriella (Serena) és Meláth Andrea (Maria) lesznek partnerei, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Dénes István vezényli.

Sir Willard White ezt követően 2022. május 7-én és 14-én repertoárjának egyik több évtizede meghatározó gyöngyszemét, Bartók A kékszakállú herceg vára című operája férfi szerepét magyar nyelven énekli az Operaházban. A darab Szinetár Miklós ugyancsak 2018-as rendezésében lesz látható, amely a rendező korábbi, 2014-es kolozsvári színrevitele nyomán kívánta megidézni a gróf Bánffy Miklós által 1918-ban színre vitt ősbemutatót. White partnere Judit szerepében Gál Erika lesz, a prológot Kálid Artúr mondja el, az OPERA Zenekart Kovács János dirigálja. Az est második részében a Dalszínház magyar művészeinek előadásában, koncertszerű formában szólalnak meg a Porgy és Bess népszerű részletei. Közreműködik: Palerdi András, Létay Kiss Gabriella, László Boldizsár, Szegedi Csaba, Fülep Máté, Fodor Gabriella és Fodor Beatrix, az OPERA együtteseit ez alkalommal is Dénes István dirigálja. Az OPERA ezzel az előadással is jelezni kívánja, hogy az embereket valóban egyenrangúnak tartja, a bőrszín és más egyéb tulajdonságaik szerinti hátrányos megkülönböztetésük bűn, és hogy álláspontja szerint az egyetemes kultúra remekműveit mindenkinek jogában áll előadnia, ha a méltányolható, de rasszizmustól mentes feltételeknek eleget tett. Az OPERA a legnagyobb örömmel kínálja fel a szereplési lehetőséget például Bartók mesterművében afroamerikai származású művésznek, és hasonlóan tiszteletteljes eljárást tervez Gershwin darabja kapcsán is – az ellenkező irányban.

Tovább az eredeti cikkre: Porgyt és Kékszakállút is énekel az Operaházban Sir Willard White

Vélemény, hozzászólás?