Egy megszállottság története: Dalí és Freud találkozása a bécsi Belvedere-ben

Egy megszállottság története: Dalí és Freud találkozása a bécsi Belvedere-ben olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Salvador Dalít különleges kapcsolat fűzte Sigmund Freudhoz. Annyira lenyűgözték a bécsi…

A teljes cikk itt olvasható:
Egy megszállottság története: Dalí és Freud találkozása a bécsi Belvedere-ben

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Salvador Dalít különleges kapcsolat fűzte Sigmund Freudhoz. Annyira lenyűgözték a bécsi pszichiáter tanai, hogy mindenképp találkozni akart vele. Bálványozása már-már megszállotságba ment át. 2022. január 28-án a bécsi Belvedere kastély egy különleges kiállításban mutatja be, hogyan csapódott le Dali megszállottsága a műveiben. 

A szürrealizmus spanyol királya már az 1920-as években ismerte Freud munkásságát, akinek azonnal rajongójává vált. Bécsben járva arról ábrándozott, hogy találkozzon bálványával, képzeletben többször eljátszotta, mit is mondana neki, miközben az osztrák főváros utcáit rótta. Több meghiúsult kísérlet után végül 1938-ban Stefan Zweig és Edward James közbenjárásával sikerült megismernie a pszichoanalízis iskolájának alapítóját Londonban. 

Dalí képzeletét különösen Freud álomfejtése ragadta meg. „Freud elméletei segítségével könnyebben megértette a belső világát meghatározó fantáziákat, félelmeket, kívánságokat és frusztrációkat. Ami arra bátorította, hogy ezeket képekbe öntse” – magyarázza Jaime Brihuega, a kiállítás kurátora. 

Baljós Árnyak © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí / Bildrecht, Vienna 2022 / Photo White Images/Scala, Florence

A „Dalí és Freud: egy őrült szenvedély” című tárlat ezen kapcsolat mentén mutatja be a művész munkásságát kronológiai sorrendben, onnantól, hogy Dalí megismerte Freud írásait egészen a személyes találkozóig. A művek bemutatják Dalí családi univerzumát, megismerjük az 1920-as évek Madridját, a szürrealizmussal való első találkozásait és az általa kialakított paranoia-kritika módszer képviselőit.  A kiállítás összesen 100 képet vonultat fel, köztük vázlatokat, grafikákat, fotókat, filmeket, könyveket és olyan mesterműveket mint a Neokubista akadémia (1926), a Baljós játék (1929) vagy Az elefántokban tükröződő hattyúk (1937). A tárlat 2022. május 29-ig várja a látogatókat. 

Neokubista akadémia © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí / Bildrecht, Vienna 2022

A pillanatnyilag hatályos szabályok szerint az osztrák múzeumokba csak olyanok léphetnek be, akik minimum két oltást kaptak, vagy felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből. 2022. február elsejétől az igazolás nem lehet 180 napnál régebbi. A látogatás során kötelező az FFP2-es maszk viselése.

Az elefántokban tükröződő hattyúk ©Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí / Bildrecht, Vienna 2022 / Photo: Robert Bayer, Bildpunkt

Tovább az eredeti cikkre: Egy megszállottság története: Dalí és Freud találkozása a bécsi Belvedere-ben

Vélemény, hozzászólás?