A TIER Mobility a Spin mikromobilitási cég felvásárlásával az Egyesült Államokban és Kanadában is piacra lépett

A TIER Mobility a Spin mikromobilitási cég felvásárlásával az Egyesült Államokban és Kanadában is piacra lépett olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A TIER Mobility a Spin mikromobilitási cég felvásárlásával az Egyesült Államokban…

A teljes cikk itt olvasható:
A TIER Mobility a Spin mikromobilitási cég felvásárlásával az Egyesült Államokban és Kanadában is piacra lépett

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A TIER Mobility a Spin mikromobilitási cég felvásárlásával az Egyesült Államokban és Kanadában is piacra lépett

  • A TIER Mobility (TIER) megvásárolta a mikromobilitási eszközöket üzemeltető Spint a Fordtól, s így 106 észak-amerikai várossal bővíti globális hálózatát.
  • Az akvizícióval és az észak-amerikai piacszerzéssel a TIER a világ legnagyobb multimodális mikromobilitási vállalatává lépett elő.
  • Az elmúlt néhány hónap alatt ez a TIER harmadik akvizíciója, amelynek köszönhetően a berlini székhelyű vállalat két újabb országban, az Egyesült Államokban és Kanadában is jelen van már szolgáltatásaival.

A TIER Mobility, Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója bejelentette, hogy felvásárolta a mostanáig a Ford tulajdonában lévő, elektromos kerékpár- és rollermegosztó Spint. A berlini székhelyű vállalat az akvizíció révén az észak-amerikai mobilitási piacra is belépett.

A szolgáltató korábban a nextbike-ot, Európa vezető kerékpár-megosztóját is megvásárolta, s ennek köszönhetően a TIER már több mint 410 városban kínál környezetbarát közlekedési alternatívát a felhasználók számára, míg multimodális flottája 250 ezer járműre bővült. A mostani felvásárlás révén a TIER 21 országra bővítette működési területét, több mint 520 városban és közösségben van jelen mobilitási szolgáltatásaival, flottája pedig a Spin 50 ezres járműparkjával együtt 300 ezerre nőtt, így a világ legnagyobb multimodális mikromobilitási szolgáltatójává lépett elő. Az Egyesült Államokban és Kanadában a Spin továbbra is vezető márkaként, önálló egységként működik majd, míg az Egyesült Királyságban működő üzletágat a jövőben a TIER veszi át.

Észak-Amerikában a Spin szoros partneri kapcsolatot ápol a városokkal, helyi innovációi hosszú múltra tekintenek vissza, és jól működő töltési infrastruktúrát épített ki. A mikromobilitási iparág vezetőjeként a TIER a biztonságot és fenntarthatóságot helyezi előtérbe olyan innovatív funkciókkal és a fenntarthatósági szabványoknak megfelelő fejlesztéseivel, mint a saját fejlesztésű energiahálózat vagy a cserélhető akkumulátorokra épülő technológia. Az akvizíció révén két, nagy tapasztalattal rendelkező, nemzetközi szereplő egyesítette tudását, létrehozva a világ leghatékonyabb, városokra fókuszáló és megosztáson alapuló mikromobilitási szolgáltatóját.

A két vállalat a helyi döntéshozókkal és közösségekkel szorosan együttműködve kíván a közlekedésbiztonság, a méltányosság és a fenntarthatóság terén egyaránt élen járó mobilitási szolgáltatásokat nyújtani felhasználói számára. A TIER és a Spin továbbra is úttörő szerepet vállal az új szabványok kidolgozásában, és tovább erősíti a városlakók bizalmát az elektromos rollerek iránt azáltal, hogy biztonságos technológiát nyújt az e-rolleresek, a gyalogosok és a közlekedés minden résztvevője számára az Atlanti-óceán mindkét partján. A következő lépés a Spin flottájának korszerűsítése és a járművek felszerelése 100 százalékban cserélhető akkumulátorokkal, amely fontos mérföldkő lesz a környezeti fenntarthatóság és hatékonyság felé vezető úton a mikromobilitási iparágban.

„A Spin felvásárlása és észak-amerikai piacra lépésünk egy fontos mérföldkő a TIER számára a városi közlekedés átalakításához vezető úton. A két vállalat egyesítése révén a világ piacvezető mikromobilitási szolgáltatójává váltunk. Minden eszköz a rendelkezésünkre áll a városi mikromobilitás fejlesztéséhez, amelynek eredményeként még több ember dönthet az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású járművek használata mellett az autós közlekedés helyett.  Nagyon várom, hogy a Spin csapatával együtt dolgozhassunk közös elképzelésünk megvalósításán, ezzel is segítve a felhasználókat az Atlanti-óceán mindkét partján” – mondta Lawrence Leuschner, a TIER Mobility vezérigazgatója és társalapítója. 

„A TIER és a Spin közös célja, hogy világszínvonalú mikromobilitási szolgáltatásokat biztosítson a nagyvárosok lakosságának.  Mindkét vállalat számára nagy értékkel bír a partnerségi viszony és saját munkavállalók alkalmazása alvállalkozók helyett. Közös célunk, hogy minél több ember válassza a fenntartható, méltányos és biztonságos mikromobilitási szolgáltatásokat az autós közlekedés helyett.  Elhivatottak vagyunk, hogy a TIER-család tagjaként tovább erősítsük a Spin járművek népszerűségét Észak-Amerikában, és a legjobb megoldásokat kínáljuk a városok és a felhasználók számára világszerte” – tette hozzá Ben Bear, a Spin vezérigazgatója. 

Franck Louis-Victor, a Ford Motor Company új üzleti platformjának vezetője elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy az észak-amerikai és az egyesült királyságbeli városok megbízható mikromobilitási partnerre lelnek a Spinben. Hihetetlen erős szinergiák működnek a Spin és a TIER között, és ez az új korszak olyan lehetőségeket nyit meg a mikromobilitási ágazat előtt, amelyekre égető szükség van a versenyképesség javítása érdekében. Örömmel maradunk a TIER stratégiai befektetője, és várakozással tekintünk az újabb innovációk elé.” 

A Spin nagyszabású akvizícióját megelőzően a TIER felvásárolta az olasz piacvezető Wind Mobility-t, 2021-ben pedig Európa első számú kerékpármegosztóját, a nextbike-ot. A TIER 2021 októberében jelentette be 200 millió dolláros, D sorozatú, első körös tőkebevonásának lezárultát, amely megszilárdította pozícióját Európa legjobban finanszírozott mikromobilitási vállalataként. A TIER tőkebefektetéssel és hitelfelvétellel eddig összesen 660 millió dollárt gyűjtött be.

A Spin a közelmúltan átszervezte működését, és kizárólag olyan piacokra összpontosít, ahol mindössze egy, vagy csak kevés számú mikromobilitási szolgáltató van jelen, illetve ahol a városok és az egyetemek versenyképes közbeszerzési eljárás keretében választják ki a partnereiket. Az elmúlt két évben a vállalat portfóliójában 35 százalékról több mint 75 százalékra nőtt azon piacok aránya, ahol a szolgáltatók száma alacsony. Azok a piacok, amelyeken a Spin működése folytatása mellett döntött, az elmúlt 12 hónapban együttesen EBITDA-pozitívak voltak, ami összhangban van a TIER környezetvédelmi és gazdaságilag is fenntartható vállalkozás kiépítésére irányuló törekvésével.

A vételár összege és a tranzakció más pénzügyi részletei egyelőre nem nyilvánosak.

A TIER tavaly szeptemberben indította el e-rollerszolgáltatását Budapesten, és rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert a városlakók körében. A TIER környezetbarát e-rollerjei jelenleg Budapesten az I., II., III., VI., VII., VIII., IX., XI., XII. és a XIV. kerületben érhetőek el, és a tervek szerint a közeljövőben több budapesti kerületre és vidéki városra is kiterjeszti szolgáltatását.

Tovább az eredeti cikkre: A TIER Mobility a Spin mikromobilitási cég felvásárlásával az Egyesült Államokban és Kanadában is piacra lépett

Vélemény, hozzászólás?