Performatív közösségi brunch a Szendvicsbár kulturális-közösségi helyszínen

Performatív közösségi brunch a Szendvicsbár kulturális-közösségi helyszínen olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Ingyenes alkotói program ukrajnai menekült fiataloknak A VII. kerületi István utcában,…

A teljes cikk itt olvasható:
Performatív közösségi brunch a Szendvicsbár kulturális-közösségi helyszínen

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Ingyenes alkotói program ukrajnai menekült fiataloknak

A VII. kerületi István utcában, egy tíz éve üresen álló üzlethelyiségében nyitott Szendvicsbár néven kulturális-közösségi helyet a Placcc Fesztivál, a Ziggurat Project és a SVUNG Kutatócsoport, valamint független alkotók, Fuchs Máté és Tóth Bálint (Meetlab). Az ukrajnai háború kitörésekor a csapat tagjai humanitárius segítségnyújtásban vettek részt és gyerekprogramokat szerveztek az Ukrajnából érkező családoknak, 2022 augusztusától kezdve pedig egyre inkább a művészeti programok teret nyernek – amelyek során a menekültek és a helyi közösségek bevonásának szándéka egyformán érvényesül.

Augusztusban és szeptemberben két nagyobb programra, illetve programsorozat kerül sor a Szendvicsbárban, majd szeptember 23. és 25. között egy minifesztivállal készülünk. Ezzel párhuzamosan folyamatos nyílt pályázati felhívás útján jelentkezhetnek azok a művész és nem művész érdeklődők, akik rövidebb vagy hosszabb időre birtokba szeretnék venni a helyet. 

2022. augusztus 23. és 25 között ukrajnai menekülteknek budapesti művészek szerveznek ingyenes alkotói programot. 

Négy fiatal művész Levko Esztella színésznő, Kozma Zsófi Rebeka performer, Mykola Bondarchuk színész és Visky Ábel filmrendező filmes és színházi workshopokkal várja a háború miatt Ukrajnából elmenekült 15-18 éves fiatalokat. 

Az augusztus 25. és 27. között megrendezésre kerülő program célja a közös alkotáson és a közösségépítésen túl a traumafeldolgozás, melynek eszköze a játék és a művészet. A szervezők szeretnék megkönnyíteni a kiszolgáltatott helyzetbe került családok és gyermekek helyzetét, terhes mindennapjait. A művészeti programok, játékok, foglalkozások a színház és a filmművészet világába nyújtanak betekintést.

“A célunk, hogy keretet, segítséget és útmutatást adjunk az Ukrajnából Magyarországra menekülteknek. Azzal a reménnyel kezdtünk ebbe a munkába, hogy a fiatalok egy biztonságos és felszabadult légkörben alkothassanak, és egy befogadó közösségben érezhessék magukat.” – fogalmazta meg a rendezvény koncepcióját Levko Esztella színésznő, a program ötletgazdája. 

A magyar és ukrán nyelvű workshop során az Ukrajnából elmenekült tinédzserek megismerkedhetnek más hasonló helyzetben lévő fiatalokkal, kialakulhatnak hosszú távú barátságok és kötődések. A program ideje alatt a résztvevők elkészítenek egy kisfilmet is, amelynek történetét, karaktereit, forgatókönyvét ők találják ki. A filmmel egy kézzelfogható, maradandó dokumentáció is elkészül a workshop során. 

“A menekült lét valahol a szabadság hiányát is jelenti. Ha a szabadság fizikai tere megszűnik, kísérletet tehetünk arra, hogy ezt a teret belül teremtsük meg, és azt megosszuk másokkal.” – hangsúlyozta a program kapcsán Visky Ábel filmrendező. 

A workshopokat tartó művészek közvetve vagy közvetlenül mindannyian érintettek az ukrajnában zajló eseményekben. Levko Esztella kárpátaljai születésű színésznő. Mykola Bondarchuk kijevi színész, aki évek óta Magyarországon él, a háború kitörése óta pedig Veszprémben és környékén szervez kulturális eseményeket ukrán menekült gyerekeknek. Kozma Zsófi Rebeka performer, önkéntesként rendszeresen segített az érkező menekültek elszállásolásában. Visky Ábel filmrendező az Olive Open Learning Initiative keretein belül menekültek számára tart rendszeresen vizuális nevelés workshopokat.

Augusztus 28-án és szeptember 10- és 11.00 és 12.30 között, szeptember 25-én 14.00 – 15.30 között pedig a NOMAD c. performatív közösségi brunch-hoz csatlakozhatnak az érdeklődők.

A két alkotó alkotó, Dobos Eszter és Trömböczky Napsugár (Femini) az a kérdést járja körür, miszerint mt jelent ma idegennek lenni Magyarországon?

Egy falat otthon, távol az otthontól. Milyen étel jut eszedbe, ha az otthonodra gondolsz? Mikor kóstoltad utoljára? Nosztalgikus? Távoli? Vagy a mindennapok része?

A NOMAD eseményein mindig négy “idegen” Budapesten élő külföldi vendégeli meg a résztvevőket. Mind más okokból tartózkodnak Budapesten, más országokból érkeztek, de mind a jobb élet reményében költöztek hozzánk. Most elkészítik nekünk az otthonukat jelentő kedvenc ételeiket, és megosztják velünk az utazásuk történetét.

Kiknek szól az esemény:

Azoknak, akik kíváncsiak a sokféle budapestiség különleges hétköznapi történeteire.

Akik szeretik az új ízeket.

Akik nem mindig biztosak benne, hol is van az otthon.

Akiknek nem ez a város az első otthona.

Akik gondoltak már arra, hogy egy másik országban kezdjenek új életet.

Az alkotókról: A Femini alkotói duó 2020 óta létezik. Ebben az évben diplomáztunk az SZFE drámainstruktor- drámajátékos szakán. Az egyetemi évek alatt lettünk alkotótársak, a közös munkáink során alkalmazott színházzal, a részvételiség újító formáival, társadalmilag elkötelezett művészeti projektekkel és a közösségi alkotással kísérleteztünk, gyakran a nonverbális lehetőségeket keresve.

Most, a diploma után célunk olyan projektek megvalósítása, melyek során “civilek” a művészet eszközeivel reprezentálhatják magukat és történeteiket. Hiszünk abban, hogy a nem professzionális művészek alkotói folyamatba való bevonása nem csupán lehetőséget teremt az önreflexióra és az önkifejezésre, hanem értékes, új esztétikát és nézőpontokat emel be a kortárs művészeti kánonba, ezzel színesítve azt. 

A NOMAD projektben több motivációnk egyesül: meghatározó emlékeink gyakran ízekhez kapcsolódnak, és egy-egy étel akár elfeledett érzéseket is előidézhet. Mit ismerhetünk meg valakiből, ha megkóstolhatjuk az otthonát?

Vidékről költöztünk Budapestre: egy nyugat magyarországi gyermekkor után a főváros sok szempontból kinyitotta a világot, a sok lehetőség ugyanakkor a bőség zavarát is jelenti.

Az elvágyódás visszatérő motívum a közös éveinkben: sokat gondolkozunk azon, hogy hosszabb vagy rövid időre külföldre költözzünk. Az elköltözés gondolata természetszerűen hozza magával az otthon kérdését: itt hagyom-e az otthonomat? Haza tudok majd jönni? Tudom-e magam otthon érezni valahol, ahol más nyelvet beszélnek, más a múlt, a kultúra? És mi van, ha ott jobban otthon érzem magam?

Tovább az eredeti cikkre: Performatív közösségi brunch a Szendvicsbár kulturális-közösségi helyszínen

Vélemény, hozzászólás?