A Mayflower nevű hajóval megérkeztek Észak-Amerikába az első telepesek. (402 éve)

A Mayflower nevű hajóval megérkeztek Észak-Amerikába az első telepesek. (402 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

41 angol puritán szállt partra és kezdett neki a település alapításnak.…

A teljes cikk itt olvasható:
A Mayflower nevű hajóval megérkeztek Észak-Amerikába az első telepesek. (402 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: 41 angol puritán szállt partra és kezdett neki a település alapításnak. A puritánok néhány angol kereskedővel együtt szeptember 5-én indultak Southampton kikötőjéből, hogy Virginia angol gyarmaton letelepedjenek. A kedvezőtlen időjárás miatt azonban már a Cod-foknál partra szálltak. Kivándorlásuk oka vallási összeütközés volt a presbiteriánusokkal. Az angol presbiteriánus egyház központilag vezetett volt, amely ellentétben állt a puritánok – az egyén és a közösség viszonylagos függetlenségét hangsúlyozó – elképzeléseivel. A puritánok többsége harcolni akart az angol egyházzal, azonban egy kis csoportjuk az emigráció mellett döntött. Később őket nevezték az Amerikai Egyesült Államok alapító atyáinak.

A hajó szeptember 16-án hajózott ki Angliából, és egy kimerítő út után, melyet betegségek nehezítettek, november 11-én horgonyzott le Cape Cod kampós végében. (Provincetown kikötő). Eredetileg úgy tervezték, hogy a hajó majd a Hudson folyó torkolatánál köt ki, a mostani New York városánál. Azonban a Mayflower eltért eredeti útvonalától, ahogy a tél közelgett és inkább a Cape Cod kikötőben horgonyzott le. Sok történész úgy véli, hogy a partraszállás Cape Cod-nál nem volt véletlen, hiszen az kívül esett az angol Virginia kolónia ellenőrzési területén.
1621. március 21-én minden életben maradt utas, aki a telet a hajón töltötte, partra szállt Plymouthban, és a Mayflower, április 5-én elindult vissza Angliába.

Tovább az eredeti cikkre: A Mayflower nevű hajóval megérkeztek Észak-Amerikába az első telepesek. (402 éve)

Vélemény, hozzászólás?