Friss tavaszi zöldséges fogásokkal indult idén az „Európai Friss Csapat – Az ízek ereje” program

Friss tavaszi zöldséges fogásokkal indult idén az „Európai Friss Csapat – Az ízek ereje” program olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Hosszú távú cél a napi 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása…

A teljes cikk itt olvasható:
Friss tavaszi zöldséges fogásokkal indult idén az „Európai Friss Csapat – Az ízek ereje” program

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Hosszú távú cél a napi 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása

A Klauzál téri vásárcsarnok egy főzőstúdiójában tartották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző programja, az Európai Friss Csapat évindító, főzéssel egybekötött sajtótájékoztatóját. Az eseményen Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Turcsán Tünde, a GFK üzletágigazgatója tartott beszédet, majd Bernáth József séffel közösen friss tavaszi zöldséges fogásokat készítettek és kóstoltak a résztvevők.

A sajtótájékoztatót Győrffy Balázs, a NAK elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a Kamara idén az Európai Friss Csapat program második évét kezdi meg, a megelőző kampánnyal, az Európai Friss Kalandokkal együtt azonban immár ötödik éve népszerűsíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztást itthon a fiatalok és a kisgyermekes családok körében.

Győrffy Balázs: emelkedik az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás

„Egyértelműen látható, hogy emelkedik az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás. 2018-ban, a program első szakaszának indulásakor, hazánkban ez 260 gramm volt, a Freshfel 2020-as felmérése szerint a fogyasztás 304 gramm/nap/főre nőtt. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásától még így is közel 100 grammra vagyunk. A célunk ennek a 100 grammnak a tovább csökkentése” – fogalmazott Győrffy Balázs

Hozzátette: az „Európai Friss Csapat – Az ízek ereje” program idén is sok újdonsággal indul, annak érdekében, hogy mind a családokat, mind – az egyébként nehezen elérhető – 14-18 éveseket még hatékonyabban tudja megszólítani. A program gasztro-házigazdája Bernáth József séf lett ebben az évben, míg Gurisatti Gréta, olimpiai bronzérmes vízilabdázó mellé sportoló nagykövetként Valter Attila kerékpárversenyző, a Tour de Hongrie győztese csatlakozott az Európai Friss Csapathoz.

A NAK elnöke külön kitért az influenszerek meghatározó szerepére a fiatalok körében. Bernáth József séf, Gurisatti Gréta és Valter Attila sportolók, valamint Fülöp Lili dietetikus mellett az Európai Friss Csapat tagja még Jászberényi Zsófia, Soopfie, aki már tavaly is szerepet vállalt a programban, valamint Romfa Hunor, gamer nevén Sajt32, aki idén kapcsolódott be.

Az Ipsos kutatása szerint a 11-18 évesek közel fele, 47%-a ismeri a program valamelyik influenszerét, míg 43%-uk találkozott valamely általuk gyártott tartalommal. Közülük 71%-nak felkeltette az érdeklődését a tartalom, és még többet szeretett volna megtudni az adott zöldségről, 66%-uk pedig kifejezetten kedvet kapott a fogyasztásukhoz.” – mondta.

Köszöntőjéből az is kiderült, hogy további újdonságok is várhatók még, például a program kabalafigurái, Frutti és Veggi mellé megérkezik Káosz is, a mini animációs sorozatban pedig Beni testvére, Maja jelenik majd meg.

„Különösen örülök, hogy – a koronavírus-járvány miatti hosszú kihagyás után – ismét lehet személyesen találkozni az Európai Friss Csapattal az áruházakban is, a hétvégi bevásárlások alkalmával. Április végétől kezdve ugyanis Frutti és Veggi a Penny-ben várja a vásárló családokat, ahol nemcsak a zöldségek és gyümölcsök megismerésére, hanem kóstolására is lehetőség nyílik.”

Győrffy Balázs elmondta továbbá, hogy hazánkban a 6 és 18 év közötti gyerekek 90%-a legalább hetente egyszer fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt, napi szinten azonban már csak a felük. Ezen az arányon szeretnének mindenképpen javítani, amelyhez kiváló eszköz a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat, amelyet – a tavalyi nagy siker után – idén immár második alkalommal hirdetnek meg.

Turcsán Tünde a GFK FMCG üzletágigazgatója arról beszélt, hogy bár a pandémia egyértelműen változtatott vásárlási szokásainkon, de azon például nem, hogy a magyar háztartások a zöldségeket és a gyümölcsöket is leginkább a diszkontokban szerzik be, sőt a pandémia előtti időszakhoz képest erősödött ezen üzlettípus fontossága. Összességében változott viszont a vásárlások gyakorisága és értéke: kevesebb alkalommal vásárolunk – ha lehet, egy helyen beszerezve mindent –, és nagyobb összeget költünk egy-egy vásárlás alkalmával egyszerre. Az is kiderült, hogy a legfontosabb szempontok az élelmiszerek – így a zöldségek, gyümölcsök – vásárlásakor is a frissesség és az ízletesség, míg a termékek és alapanyagok jó és megbízható minősége „felértékelődött” és fontosabbá vált a vásárlók számára.

 

Lecsós cukkinicsónak, vagyis egészséges, zöldséges finomságok Bernáth Józseftől

Az esemény hivatalos részét követően Bernáth József séf irányításával főzőworkshop kezdődött, amelyen friss, hajtatott zöldségekből álló elő- és főételt készítettek el és kóstoltak meg a résztvevők. 

A népszerű séf elmondta, hogy azon zöldségekhez, amelyek nyersen is fogyaszthatóak, a gyerekek is biztosan kedvet kapnak, ha apróbb darabokban egy szép tányérra tesszük őket, és mi is falatozunk belőle. Ilyen például a sárgarépa és a zellerszár.

Amikor azonban hőkezelünk néhányat, például éppen a cukkinit vagy a paprikát, figyeljünk arra, hogy ne legyen a végeredmény nagyon puha, mert kóstoláskor általában a túl puha zöldségek kerülnek a gyermekek tányérjának a peremére” – mesélt tapasztalatairól. 

Majd hozzátette: érdekes, hogy a drapp színű zöldségek általában könnyebben átjutnak a lurkók szűrőjén. A harsány zöld és piros zöldségeket, gyümölcsöket pedig a legkönnyebben úgy tudjuk megkedveltetni velük, ha egy mesehős kedvenc ételének tituláljuk őket. Így nagyobb az esély arra, hogy megkóstolják.

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa főzés közben elmondta, hogy a hajtatott zöldségek csak termesztésükben különböznek szabadföldi társaiktól, vitamintartalmuk, egyéb jótékony hatásaik és ízük tekintetében nem. 

„A tavasz kiváló időpont arra, hogy növeljük a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat, hiszen a szezonális alapanyagok száma egyre nő ilyenkor. A téli időszak után gyakori a fáradtság, az enerváltság vagy az esetleges vitaminhiány, melyeket a színes és változatos zöldségek antioxidáns tartalmával ellensúlyozhatunk. Ezeknek számos pozitív hatása van akár az immunrendszerre, a szív- és érrendszerre vagy az idegrendszerre is. A tavasszal megjelenő salátafélék, a paradicsom, a paprika vagy akár az újhagyma is remekül beilleszthető alapanyagok bármely étkezésre” – mondta el a dietetikus. Majd emlékeztetett, hogy egy paprika elfogyasztásával annyi C-vitamint viszünk a szervezetünkbe, ami fedezi az egész napi szükségletünket. 

Az elkészült fogások alapanyagai is hajtatott zöldségfélék voltak: paprika, paradicsom és cukkini. Bernáth József receptjei alapján ezekből előételként egy kápia paprikás kuszkusz saláta készült koktélparadicsomba töltve, főételként pedig lecsós cukkinicsónak. A receptek megtalálhatók az Európai Friss Csapat program weboldalán: https://frutti-veggi.hu/lepj-be-a-friss-kalandok-vilagaba/receptek/.

EURÓPAI FRISS CSAPAT TAVASZI RECEPTEK

Lecsós cukkinicsónak

(2 adag)

– 350 g paradicsommártás
– 3 db cukkini
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 kis fej salottahagyma
– 1 kis fej vöröshagyma
– 1 kis fej lilahagyma
– 2 db sárga kaliforniai paprika
– 1 db piros kaliforniai paprika
– 1 kis csokor kakukkfű
– 1 kis csokor snidling
– 1 kis csokor bazsalikom
– 35 g olívaolaj
– 4 g finom só
– 50 g bulgur
– néhány szál újhagyma
– frissen őrölt bors ízlés szerint 

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A cukkinit megmossuk, kettévágjuk. Annak érdekében, hogy a cukkinihúst egyben ki tudjuk szedni, először egy rövid pengéjű késsel körülbelül fél cm távolságra a héjától körbevágjuk, aztán egy kanállal először a szára felől, majd az alja felől benyúlva, óvatos mozdulattal kiemeljük.

Az így keletkező cukkinicsónakot bekenjük reszelt fokhagymával, meglocsoljuk olívaolajjal, majd egy kis ág kakukkfüvet helyezünk bele. Bátran sózzuk, és 12-15 percig sütjük. A kivájt cukkinihúst felkockázzuk, és felforrósított serpenyőben kevés olívaolajon, kakukkfűvel lepirítjuk. Sózzuk. Az elkészült cukkinikockákat egy keverőtálba tesszük.

Egy következő cukkiniből karalábévájóval gömböket kanyarintunk ki. A másikat négy részre vágjuk, a magjait eltávolítjuk, és háromszög alakú darabokat vágunk belőle. Mindkét cukkinit kevés olajon megpirítjuk, majd a cukkinikockákhoz adjuk.

A kétféle paprikát kicsumázzuk, kockára vágjuk, és az ismert módon – olívaolaj, só, kakukkfű – pirítjuk.A hagymákat megpucoljuk, cikkekre vágjuk, és ugyanígy járunk el vele.

Az összes elkészült zöldséget alaposan elkeverjük, a kakukkfüvet eltávolítjuk.

A bulgurt sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és egy kevés olívaolajjal ízesítjük. Összevágjuk az újhagymát, és belekeverjük. Tálalásig félretesszük. A paradicsommártást felmelegítjük, és a felét hozzáadjuk a zöldségkeverékhez. Ha kell, sózzuk. A paradicsomos zöldségeket púposan a kisült cukkinicsónakba töltjük, és 4-5 percre visszatesszük a sütőbe.

Tálaláskor ovális formában a tányérra kanalazzuk a bulgurt, és a közepére öntünk a paradicsommártásból. Az átmelegedett zöldségcsónakot úgy helyezzük a tetejére, hogy eltakarja a paradicsommártást. A snidlingeket 3-4 cm hosszúra vágjuk, és ezzel, valamint néhány levél bazsalikommal dekoráljuk az ételt.

Tovább az eredeti cikkre: Friss tavaszi zöldséges fogásokkal indult idén az „Európai Friss Csapat – Az ízek ereje” program

Vélemény, hozzászólás?