Oktass és fejlessz! – Ipari megoldások a munkaerőhiányból fakadó problémák enyhítésére

Oktass és fejlessz! – Ipari megoldások a munkaerőhiányból fakadó problémák enyhítésére olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az elmúlt évben a hazai feldolgozóipar mintegy 69 százaléka szembesült munkaerőhiányra…

A teljes cikk itt olvasható:
Oktass és fejlessz! – Ipari megoldások a munkaerőhiányból fakadó problémák enyhítésére

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az elmúlt évben a hazai feldolgozóipar mintegy 69 százaléka szembesült munkaerőhiányra visszavezethető nehézségekkel. A problémát leginkább atipikus foglalkoztatási formák bevezetésével – például távmunka vagy részmunkaidő útján – és diákmunka alkalmazásával próbálták kezelni a munkáltatók.  Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy a dolgozók képzésébe fektetett energia lehet a legmegfelelőbb megoldás a tehetséghiány enyhítésére, többek közt azáltal, hogy növeli az alkalmazottak hozzáértését, hatékonyságát egy adott feladatkör esetében – hívják fel a figyelmet az oktatás fontosságára a tervező és gyártástechnológiai szoftverekkel foglalkozó EuroSolid Zrt. szakemberei.

Az ipari vállalkozások életében gyakorlatilag mindennapos eset, hogy a munkavállalói kapacitás hiánya gátat szab a pénzügyi fejlődésnek. Gyakran nem tudnak elvállalni bizonyos megrendeléseket, illetve meglévő projektjeiket is csak hosszabb határidő alatt képesek elvégezni. Az sem ritkán fordul elő, hogy ebben a feszült helyzetben plusz nyomást tesznek a munkáltatók a mérnökökre, ami a munkavégzési hatékonyság romlásához, de végső esetben a dolgozók felmondásához is vezethet. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet idei felmérése szerint a magyar feldolgozóipari cégek bő 69 százaléka küzdött munkaerőhiányból adódó problémákkal 2021-ben. Ráadásul a kutatásban részt vevő vállalatok több mint két ötöde úgy véli, hogy az elkövetkező időszakban csak súlyosbodni fognak a tehetséghiány következtében kialakult nehézségek.

Az emberi erőforrás csökkenésének kezelésére a feldolgozóipar elsősorban a diákmunkát látja megoldásnak; a vállalkozások 48,3 százaléka alkalmazza ezt a módszert a nehézségek enyhítésére. Emellett a cégek 41,5 százaléka kínál részmunkaidős és távoli munkavégzési lehetőséget a dolgozóinak, hogy vonzóbb legyen a munkavállalók szemében. Míg a meglévő munkavállalók munkaterheit bevallottan a feldolgozóipari szereplők 26,5 százaléka növelte, addig olyan munkaerőigény-csökkentő beruházásokat, mint például az alkalmazottak képzése vagy innovatív technológiák beszerzése, csupán 24,5 százalék vitt véghez.

„Több vezető gondolkodik úgy a feldolgozóiparban, hogy ha egy mérnök használt már valamilyen szoftveres megoldást, akkor az összes többi programot is tudja oktatás nélkül használni. Így sajnos nem alapvető az a gyakorlat, hogy a kollégákat elküldjék valamilyen iparági képzésre, pedig a munkavállalók tanításába fektetett anyagi ráfordítás akár már rövid távon, hatványozottan megtérülhet.” – állítja Virág Péter, az EuroSolid Zrt. alkalmazásmérnöke.

Az Egyesült Államokban az American Society for Training & Development (Képzésért és Fejlesztésért Felelős Amerikai Társaság) már húsz évvel korábban is vizsgálta az oktatás hatását a cégek gazdasági teljesítményére. Akkor arra jutottak, hogy azok a vállalkozások, amelyek átfogó képzési lehetőségeket kínálnak az alkalmazottaiknak, átlagosan 218%-kal magasabb bevételt értek el munkavállalónként, mint a fejlesztési programmal nem rendelkező versenytársaik.

„Mi az EuroSolid Zrt-nél elkötelezettek vagyunk abban, hogy ügyfeleinket hozzásegítsük a pénzügyi sikerhez. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy partnereink időről időre ellátogassanak a képzéseinkre, valamint, hogy tájékoztassuk őket a legújabb, leginnovatívabb iparági megoldásokról, hiszen az eredményesség kulcsa a naprakész tudásban és a fejlesztésben rejlik.” – nyilatkozta Wiesler Zoltán, az EuroSolid Zrt. ügyvezető igazgatója.

Az EuroSolid Zrt. a széleskörű oktatás jegyében ingyenes webinárium-sorozatot indít, amelyben a 3D tervezés és adatkezelés legfrissebb generációját, a 3DEXPERIENCE platformot mutatja be az érdeklődőknek. Az első előadásra július 7-én, 10:00-kor kerül sor, és bárki regisztrálhat rá a https://bit.ly/3dxwebinar oldalon.

Tovább az eredeti cikkre: Oktass és fejlessz! – Ipari megoldások a munkaerőhiányból fakadó problémák enyhítésére

Vélemény, hozzászólás?