Nyári élmények Szlovákiában

Nyári élmények Szlovákiában olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Budapestre látogattak a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására Tátra-Szepesség-Pienyinek régió megbízottjai, hogy a…

A teljes cikk itt olvasható:
Nyári élmények Szlovákiában

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Budapestre látogattak a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására Tátra-Szepesség-Pienyinek régió megbízottjai, hogy a magyar utazók előtt is népszerűsítsék térségüket.

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője köszöntőjében a statisztikai eredményekre támaszkodva elmondta, hogy hazánkat a vendégéjszakák számát tekintve megelőzi Csehország, és Lengyelország. Ez azt jelenti, hogy 19 ezer magyar utazó 45 ezer éjszakát töltött el Szlovákiában.  A legtöbben a Tátrát, Pozsonyt és a Deményfalvi-völgyet keresték fel.

Gabriela Bodnárova, a Tátra-Szepesség-Pienyinek területi idegenforgalmi szövetség vezetője többek között a régiót, valamint Késmárkot mutatta be. Külön kiemelte a minden évben megrendezésre kerülő népi fesztiváljukat, amely jelzi, ma is gondosan ápolják hagyományaikat. Beszámoltak arról is, hogy Késmárkon átadták Thököly Imre lovasszobrát, továbbá Gabriela Bodnárova emlékeztetett arra is, hogy a régióban több UNESCO-védett történelmi emlék található.

Kristína Ilčinová arról beszélt: évente mintegy 500 ezer látogató tekinti meg a szlovák-lengyel határ közvetlen közelében lévő Bachleda központot, amelynek lombkorona tanösvényét nyáron is Európa egyik leglátogatottabbjaként tartják számon.

Kiemelték, hogy a vízi sportok szerelmesei számára remek választás a Pienyinek Nemzeti Park területén a Dunajec folyó, amely Szlovákia és Lengyelország határán kanyarog: itt csodálatos környezetben 18 kilométer hosszú kanyonon tutajozhatunk. A tutajozásnak nagy múltja van errefelé: itt élnek a gorálok, akik Szlovákia egyetlen “felfelé” folyó folyóján, a Dunajecen több száz éve “hajóznak”. A nyelvük a goráli, mely a lengyel-szlovák dialektusból tevődik össze, népviseletüket (nemeznadrág, bőröv, hímzett mellény és kagylókkal díszített kalap) a mai napig viselik.

Rudolf Velička, a Dunajeci Tutajosok Társulata képviseletében zeneszó mellett tiszteletbeli dunajeci tutajossá, gorállá fogadták Borbély Alexandra színésznőt és Pásztor Zoltán újságírót, akik az utóbbi években sokat tettek a régió és a gorál kultúra népszerűsítéséért.

Tovább az eredeti cikkre: Nyári élmények Szlovákiában

Vélemény, hozzászólás?