Bécsben 32 éves korában himlőben meghalt I. József magyar király, német-római császár és cseh király. (311 éve)

Bécsben 32 éves korában himlőben meghalt I. József magyar király, német-római császár és cseh király. (311 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Uralkodása alatt 1707-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején, az ónodi országgyűlés kimondta a…

A teljes cikk itt olvasható:
Bécsben 32 éves korában himlőben meghalt I. József magyar király, német-római császár és cseh király. (311 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Uralkodása alatt 1707-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején, az ónodi országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását.

Apja, I. Lipót 1687. december 9-én magyar királlyá, 1690-ben Augsburgban pedig római királlyá koronáztatta. I. József 1701-ben nagy lelkesedéssel támogatta a birodalom belépését a spanyol örökösödési háborúba, 1702-ben már ő vezette Landau ostromát. Apja halála után, 1705. május 5-én lépett trónra, reformokkal akart változtatni I. Lipót merev kormányzati rendszerén. I. József egész uralkodását végigkísérte a spanyol örökösödési háború és a Rákóczi-szabadságharc. A kurucok nem akartak békét kötni, sőt 1707-ben megfosztották a Habsburg-házat a magyar tróntól. Az elhúzódó harcok után, hosszas alkudozások eredményeként megszületett a béketerv, de a szabadságharcot lezáró tényleges békekötést, a szatmári békét (1711. április 30.) már nem érte meg, pár héttel annak aláírása előtt halt meg. Korához képest felvilágosult, nem túl vallásos uralkodó volt. Korlátozni igyekezett az egyház, különösen a jezsuiták befolyását. A bécsi kapucinusok kriptájában temették el.

Tovább az eredeti cikkre: Bécsben 32 éves korában himlőben meghalt I. József magyar király, német-római császár és cseh király. (311 éve)

Vélemény, hozzászólás?