Nőtt a vendégéjszakák száma, de a külföldiek még hiányoznak

Nőtt a vendégéjszakák száma, de a külföldiek még hiányoznak olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Idén májusban a vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére…

A teljes cikk itt olvasható:
Nőtt a vendégéjszakák száma, de a külföldiek még hiányoznak

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Idén májusban a vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 32 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – idén májusban több mint másfélszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 22 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. májusi értéktől. A vendégszám 451 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 921 ezer volt. Az éjszakák 69 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy másfélszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 1,2-, illetve 3,7-szeresére nőtt a tavaly májusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és Budapest-Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldivendég-éjszakák 24 százalékát, illetve 16 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is 40 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál – jelentette a KSH. A külföldi vendégek száma több mint hét és félszeresére nőtt, a szálláshelyekre érkezett 324 ezer vendég összesen 847 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 82 százalékát szállodában töltötték. A legnépszerűbb turisztikai régió Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 62 százalékát regisztrálták.

Idén májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron közel háromszorosára, 43 milliárd forintra növekedett, ezen belül a szállásdíj-bevételek 330 százalékkal 25,3 milliárd forintra, a vendéglátás bevételei 237 százalékkal 10,3 milliárd forintra, az egyéb bevételek pedig 277 százalékkal 7,3 milliárd forintra nőttek.

Májusban SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 11,5 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. Január-májusban ugyanakkor több mint háromszorosára, 9,2 milliárd forintra bővült a SZÉP-kártya költések értéke a szálláshelyeken. Idén az első öt hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken több mint háromszorosával több, összesen 6,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek kétszeresével, a külföldiek több mint hatszorosával több (3,6, illetve 3,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.Január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron négyszeresével nőtt, és 159 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a szállásdíj-bevételek több mint ötszörösével 90,6 milliárd forintra, a vendéglátás bevételei több mint négyszeresével 38,4 milliárd forintra, az egyéb bevételek pedig 578 százalékkal 30,1 milliárd forintra emelkedtek – közölte a KSH. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Nőtt a vendégéjszakák száma, de a külföldiek még hiányoznak

Vélemény, hozzászólás?