Szilágyi Liliana, Szentesi Éva, Peller Mariann és Iványi Gábor is ott lesz a Freeszemlén

Szilágyi Liliana, Szentesi Éva, Peller Mariann és Iványi Gábor is ott lesz a Freeszemlén olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A FREESZEMLE kerekasztal beszélgetésein többek között olyan témákat boncolgatnak, mint a…

A teljes cikk itt olvasható:
Szilágyi Liliana, Szentesi Éva, Peller Mariann és Iványi Gábor is ott lesz a Freeszemlén

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A FREESZEMLE kerekasztal beszélgetésein többek között olyan témákat boncolgatnak, mint a családon belüli erőszak, a hatalommal való visszaélés, a gyerekvállalás, hogy hogyan éli meg a háborút egy átlagember, szó lesz vallásszabadságról, polgári engedetlenségről, és arról is, hogy milyen félelmei és lehetőségei vannak a mai huszonéveseknek 

A május 10-15. között zajló A MŰVÉSZET SZABAD! alcímet viselő rendezvényen vizsgaelőadásaikkal és filmjeikkel mutatkoznak be a Freeszfe hallgatói, de vetítik Hajdu Szabolcs, Pálfi György, a Buharov testvérek és Szimler Bálint egy-egy alkotását is. 

Mekkora nyomást helyez a társadalom a nőkre a gyerekvállalással kapcsolatban? Mi van, ha az ember nem akar gyereket szülni, és mi van akkor, ha nem tud? Kevesebbet ér? Mekkora befolyása van a politikának, a társadalmi konvencióknak, a környezetnek, a médiának ebben a kérdésben? Mik azok a tabuk, amikről nem beszélünk az anyaság kapcsán, és mikkel ámítjuk magunkat? – Ezeket a kérdéseket járja körbe Szentesi Éva író, Kajlik Eszter filmíró szakos Freeszfe hallgató (aki legutóbb a szülészeti erőszakról készített filmet), Hegyi Vivien televíziós műsorkészítő szakos Freeszfe hallgató és Nógrádi Noá, a Patent Egyesület szakértője a SZÜLTÉL MÁR MA? című beszélgetésen május 10-én, kedden este 7-től

Május 11-én, szerdán 19 órától Földes András, a Telex haditudósítója, Kőszegi Mária, színész, a Migration Aid önkéntese, S. Gondán Klára, újságíró, a Délszláv háború átélője, Siflis Anna, a Freeszfe végzős bábrendező szakos hallgatója, gyerekként a délszláv háború átélője, Terék Anna, vajdasági költő, drámaíró, pszichológus lesz a vendég a CIVILEK A HÁBORÚBAN című esten,  ahol olyan dolgok kerülnek szóba, hogy hogyan éli meg az átlagember a háborút? Mi történik a gyakorlatban akkor, amikor megszólalnak a légvédelmi szirénák és menekülni kell? Hogy lehet halálfélelemben élni? Miért menekül el az, aki elmenekül, és miért marad az, aki marad? Hol az ember a háborúban?

A VALLÁSSZABADSÁG a témája a május 12-én, csütörtökön hét órakor kezdődő eszmecserének, melyen Bozó Andrea és Nagy Sándor színészek, Peller Mariann műsorvezető, valamint Iványi Gábor lelkész vesz részt. És amiről szó lesz: Ki és miben hisz? Ki szólhat ebbe bele? Van-e jogom abban hinni, amiben szeretnék, és érnek-e emiatt rosszalló tekintetek, hátrányos megkülönböztetések? Van-e jelenleg vallási megkülönböztetés a 21. század Magyarországán? Mennyiben vallás az ezotéria?

Mérő Vera jogvédő, Szilágyi Liliána úszó, Néder Panni színházrendező Kovács Bálint újságíróval a HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS-ről beszélget május 13-án pénteken 19 órától, többek között olyan kérdésekre keresve a választ, mint, hogy mikor beszélünk a hatalommal való visszaélésről? Hova forduljon az, aki áldozattá válik? Mi a hétköznapi áldozathibáztatás? Lépett-e előre a társadalom ebben a kérdésben, vagy egyhelyben toporgunk? Miért nem írjuk alá az Isztambuli egyezményt, és mi történne, ha aláírnánk? 

Az esti programokat megelőzően délután 5 órakor is lesznek beszélgetések.

Május 10-én Hegyi Vivien televíziós műsorkészítő Lakner Zoltán politológussal arról beszélget, hogy mi várható a választások után, merre tart a világ, milyen lehetőségei és milyen félelmei vannak a mostani huszonéveseknek. 

Mi a szakszervezet szerepe? Egyáltalán, létezik-e jól működő szakszervezet? Hogyan tud egy munkavállaló sztrájkolni? Mi a polgári engedetlenség? Mennyire van joga a munkavállalónak kritikusan megszólalni? Vagy ha fizetést kapunk a munkánkért, akkor tulajdon is vagyunk? – minderről szó esik május 11-én a SZTRÁJK, POLGÁRI ENGEDETLENSÉG, MUNKAJOG címet viselő eszmecserén, Törley Kata, a Tanítanék mozgalom vezetője, pedagógus, Rihay-Kovács Zita, a FESZ ügyvezetője, jogász és Zeller Judit, a TASZ jogásza és Csató Kata, oktató, a Freeszfe Egyesület elnöke között. 

HOGYAN TOVÁBB FREESZFÉS PÁLYAKEZDŐK? címmel május 12-én rendeznek kerekasztal beszélgetést, melyen Fodor Orsolya, Gardenő Klaudia, Siflis Anna bábrendező és Muzslai Francisco televíziós műsorkészítő szakos Freeszfe hallgatók, valamint Aradi Fanni, drámainstruktor szakos SZFE hallgató vesznek részt. Volt egy modellváltás, volt egy egyetemfoglalás, volt egy ugrás az ismeretlenbe, most pedig lesz egy diploma. És hogyan tovább? Hátrány-e freeszfésnek lenni vagy épp előny? Feldolgozták-e már a hallgatóink a traumát, illetve trauma volt-e egyáltalán az egyetemfoglalás? Mit érez az, aki az SZFE-n maradt és miért maradt ott? Neki milyen bélyegekkel kell megküzdenie?

A beszélgetéseken való részvétel ingyenes.

http://www.freeszfe.hu/freeszemle-program/ 

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ 

Tovább az eredeti cikkre: Szilágyi Liliana, Szentesi Éva, Peller Mariann és Iványi Gábor is ott lesz a Freeszemlén

Vélemény, hozzászólás?