93 éves korában meghalt Görgey Gábor, Kossuth-díjas író, költő, műfordító, volt kulturális miniszter. (2 éve)

93 éves korában meghalt Görgey Gábor, Kossuth-díjas író, költő, műfordító, volt kulturális miniszter. (2 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Eredeti neve: Görgey Arthur. A Magyar PEN Club elnöke, majd tiszteletbeli örökös…

A teljes cikk itt olvasható:
93 éves korában meghalt Görgey Gábor, Kossuth-díjas író, költő, műfordító, volt kulturális miniszter. (2 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Eredeti neve: Görgey Arthur. A Magyar PEN Club elnöke, majd tiszteletbeli örökös elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 2002 és 2003 között a nemzeti örökség minisztere. Nevét egy lapszerkesztő javaslatára gimnazistaként változtatta meg. Első verseskötete 1956-ban jelent meg, majd folyamatosan jelentek meg regényei, versei, drámái. Első drámája, a Komámasszony, hol a stukker? rögtön nagy sikert aratott. Legfontosabb munkájának Az Utolsó jelentés Atlantiszról című ötkötetes regénysorozatot tartotta, amit 12 éven keresztül írt. Színházi és közéleti szerepet is vállalt, dolgozott újságíróként, ő volt a magyar sajtó első tévékritikusa, cikkei a Magyar Nemzetben jelentek meg. A Pannónia Filmstúdióban dramaturg, a szegedi Nemzeti Színházban irodalmi vezető volt, saját drámáit színpadra rendezte, a Magyar Televízió művészeti vezetője volt. Részt vett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia megalapításában.

Tovább az eredeti cikkre: 93 éves korában meghalt Görgey Gábor, Kossuth-díjas író, költő, műfordító, volt kulturális miniszter. (2 éve)

Vélemény, hozzászólás?