Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók. (479 éve)

Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók. (479 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Halála előtt nem sokkal jelentette meg fő művét az égitestek mozgásáról.…

A teljes cikk itt olvasható:
Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók. (479 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Halála előtt nem sokkal jelentette meg fő művét az égitestek mozgásáról.
Elvetette Ptolemaios geocentrikus világképét. Kopernikusz új világképe szerint a Nap a bolygórendszer középpontja.

Nikolaus Kopernikusz „De revolutionibus orbium coelestinium” című könyvét, amelyben kijelentette, hogy a Nap a világegyetem középpontja III. Pál pápának ajánlotta. Ezzel kerülte el az egyházi üldöztetést, mivel a világról és az embernek a világmindenségben elfoglalt helyéről addig elfogadott hittételekkel fordult szembe. Kopernikusz 1507. óta tanulmányozta a bolygók mozgását, felismerte, hogy Ptolemaios tanítása – mely szerint a Föld a világegyetem központja – hosszú távon nem helytálló. A görög asztronómus, Arisztarkhosz (i.e. 310-230) megfigyeléseit vette alapul, aki arra a következtetésre jutott, hogy nem a Nap kering a Föld körül, hanem a saját tengelye körül forgó Föld a Nap körül. Kopernikusz a Föld saját tengelye körüli mozgását az álló csillagú égbolt forgásából vezette le, így sikerült kiszámítania a bolygók pályáját, amelyet kör alakúnak képzelt.

Tovább az eredeti cikkre: Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók. (479 éve)

Vélemény, hozzászólás?