Nem bízunk a kormányokban és a médiában

Nem bízunk a kormányokban és a médiában olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A technológiai vállalkozásokat tartják a leginkább megbízhatónak az emberek, őket a…

A teljes cikk itt olvasható:
Nem bízunk a kormányokban és a médiában

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A technológiai vállalkozásokat tartják a leginkább megbízhatónak az emberek, őket a gyógyszergyártó cégek és a bankok követik – derül ki az Ipsos legújabb Global Trustworthiness Monitor 2021 jelentéséből. A magyarok különösen kritikusak a médiával szemben, mindössze 9 százaléka gondolja megbízhatónak.

A 29 országban, több tízezer ember megkérdezésével készült kutatás során a technológiai cégek 34 százalékos értéket értek el a bizalmi indexen, ezzel az első helyen végeztek. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek 34 százaléka gondolta őket megbízhatónak, 47 százalék semlegesnek gondolta őket, és 19 százalék gondolta, hogy megbízhatatlanok. A gyógyszergyártók 31, a bankok 28 százalékos értékkel szerepelnek. Érdekesség, hogy a gyógyszergyártók 2018-hoz képest 6 százalékpontot javítottak.

A skála másik végén a kormányzatok (20 százalék), a média (19 százalék) és a közösségi felületeket működtető cégek (17 százalék) találhatók. Ha viszont azt nézzük, hogy a megkérdezettek melyiket tartják megbízhatatlannak, akkor a kormányzatok 50 százalékos értékkel a legrosszabb értékelést kapták, míg a média 43 százalék megbízhatatlan.

Az Ipsos közlése szerint globálisan a legmegbízhatóbbnak tartott, a politikával és aktuális ügyekkel foglalkozó hírforrások közül a hagyományos médiumok (hírlapok, rádiók, tévécsatornák), illetve az online híroldalak és azok alkalmazásai. A vizsgált 29 országban a leggyakrabban használt hírforrások a híroldalak és a TV és annak ellenére, hogy jóval kevésbé tartják megbízhatónak, a közösségi média.

A 29 vizsgált ország között szerepelt Magyarország is. A kutatás szerint a magyarok 32 százaléka tekinti megbízhatóan a technológiai cégeket, 23 százalék a gyógyszergyártókat és 18 százalék gondolja ezt a közszolgáltatásokról. A kormányzatot viszont már csak 13 százalék, a médiát pedig mindössze 9 százalék tartja megbízhatónak és a közösségi média kapcsán is csak 10 százalék jelezte ezt.

A teljes kutatás itt érhető el.

A Nem bízunk a kormányokban és a médiában bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Nem bízunk a kormányokban és a médiában

Vélemény, hozzászólás?