Negyvenezer adag törődés olvasható a bdpst24.hu weboldalán.
az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service összefogásával új szintre lépett…
A teljes cikk itt olvasható:
Negyvenezer adag törődés
Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:
- az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service összefogásával új szintre lépett az ételmentés Magyarországon
2024 november végén elérte a negyvenezredik adagot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Semsei Gastronomy cégcsoporthoz tartozó Budapest Party Service közös melegétel-mentési programja. Az elmúlt egy évben rendezvényekről megmaradt fogásokat juttattak el hajléktalanszállókra, civil szervezetekhez, valamint egyházi és önkormányzati intézményekhez, mindezt a fenntarthatóság jegyében. A program keretében szigorú élelmiszerbiztonsági szabályokat követve, sokkolóhűtők és hűtőkocsik segítségével szállítják az ételeket, így garantálva azok minőségét.
Az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése példaértékű, amely egyszerre küzd az éhezés és a pazarlás ellen, miközben hozzájárul egy fenntarthatóbb jövőhöz. A közös program eredményeként eddig már 40 000 adag melegétel jutott el a rászorulókhoz, és a felek célja, hogy ezt a számot tovább növeljék. Semsei Rudolf tulajdonos a hazai melegétel-mentés rendszerének bevezetésében vállalt úttörő szerepvállalásának elismeréséképpen 2024 májusában a Magyar Élelmiszerbank Egyesület első, hivatalos nagykövete lett.
A Budapest Party Service, amely esküvők és céges rendezvények catering-szolgáltatásával foglalkozik, több mint 5 évvel ezelőtt kezdte meg az Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve a melegétel-mentés gyakorlatának kidolgozását, 2023 tavaszán elsőként indította el az országban az életmentést rendezvényein. Az Európai Unióban már jól működő gyakorlatot Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával alakították a hazai szabályozásokhoz. A maradék ételek tárolására és szállítására szigorú előírások vonatkoznak: az ételeket hűtőkocsik és sokkolóhűtők segítségével juttatják el a rászorulókhoz.
Biztonságos élelmiszermentés a Nébih iránymutatásával
Az ételmentés során a legfontosabb az élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartása. Az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával dolgozta ki a melegételek biztonságos mentésének módszertanát. Ez a gyakorlat garantálja, hogy az ételek minősége és biztonsága megmaradjon, miközben azok eljutnak a rászorulókhoz.
Fontos kiemelni, hogy az ételmentést sokan tévesen úgy képzelik el, mintha az éttermekben megmaradt, vendégek által megérintett vagy fogyasztott ételeket gyűjtenék össze. Ez azonban nem így van. Csak olyan ételeket mentenek meg, amelyek nem kerültek ki a tálalópultra vagy nem érintkeztek a vendégekkel. Az ételek mentésének szigorú feltételrendszere biztosítja a teljes folyamat élelmiszerbiztonságát.
„Az ételmentés kritikus pontja a hőmérséklet és a szállítási idő megfelelő kezelése.” – emelte ki Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke. „A megmentett ételek minőségét és frissességét ugyanúgy garantáljuk, mintha frissen készült volna az adott fogás. A Budapest Party Service példamutató partner ebben az együttműködésben: részletes listát kapunk a rendezvényeikről, hogy időben érkezhessünk a megmaradt ételekért.
Fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás
„Cégvezetőként és négyszeres családapaként is fontos számomra, hogy ne pazaroljunk el semmit, különösen nem ételt. Ez az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk és segítsük a rászorulókat. Bízunk benne, hogy a jövőben minél több cég és hozzánk hasonló szolgáltató csatlakozik a kezdeményezéshez.” – hangsúlyozta Semsei Rudolf, a Semsei Gastronomy ügyvezetője.
Az együttműködés új elemeként az Élelmiszerbank bevezette az Ételmentő Oklevelet, amelyet azok a partnerek kapnak meg, akik rendszeresen hozzájárulnak az ételmentési folyamatokhoz. Az oklevél nemcsak az adományozott étel mennyiségét, hanem a környezetre gyakorolt pozitív hatást – például a karbonlábnyom csökkentését – is igazolja.
A 40 000. adagot a Hajléktalanokért Közalapítvány vette át. Az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése segít abban, hogy az általuk támogatott rászorulók minőségi ételekhez jussanak.
A melegétel-mentésről készült filmet ide kattintva tekinthetik meg:
Az európai melegétel-mentés helyzete: tények és eredmények
Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem Európában is kiemelt figyelmet kap. Évente mintegy 88 millió tonna élelmiszer végzi hulladékként az Európai Unióban, aminek jelentős része elkerülhető lenne. Az EU országaiban egyre több szervezet csatlakozik az élelmiszermentés mozgalmához, és különösen fontos szerepet kapnak a melegételek mentése terén elért eredmények. Franciaország és Olaszország élen jár az élelmiszermentő törvények bevezetésében, míg Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank kiemelkedő szereplője ennek a törekvésnek, évente több ezer tonna élelmiszert juttatva el a rászorulóknak.
A Negyvenezer adag törődés bejegyzés először Budapest24-én jelent meg.
Tovább az eredeti cikkre: Negyvenezer adag törődés