Négy vidéki helyszínen rendezik meg az Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntőit

Négy vidéki helyszínen rendezik meg az Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntőit olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége idén 31. alkalommal rendezi meg az Országos…

A teljes cikk itt olvasható:
Négy vidéki helyszínen rendezik meg az Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntőit

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége idén 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált: a vidéki elődöntőknek Miskolc, Oroszlány, Szekszárd és Makó ad otthont. A korcsoportos döntőkre májusban kerül sor, a legjobb amatőr táncegyüttesek az Erzsébetligeti Színház színpadán mérik majd össze tudásukat. 

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége 1990 óta mintegy ernyőszervezetként öleli fel a magyar egyetemes amatőr táncos szakmához tartozó pedagógusokat, segítve az amatőr táncegyütteseket működési problémáik megoldásában, különös figyelmet szentelve szakmai fejlesztésükre és érdekeik védelmére. A Szövetség 2022-ben immáron 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált, amely mára már országos mozgalommá nőtte ki magát: 2019 óta négy regionális elődöntő előzi meg a Budapesti döntőket. 

A résztvevők a klasszikus balett, a karakter tánc, a mozdulatművészet, a társastánc, a modern tánc, a modern balett, a kortárs tánc, a jazz-tánc és a hip-hop műfajában nevezhetnek szóló, duett és csoportos produkciókkal, összesen négy korcsoportban (gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt). Az első elődöntő március 5-én lesz Miskolcon, ezt követi 19-én az oroszlányi, 26-án a szekszárdi majd április 9-én a makói megmérettetés. Utóbbi három előválogatóra még tart a jelentkezés. A regionális elődöntőkön eredményesen szereplő táncegyüttesek májusban Budapesten találkoznak majd újra, ahol három szombaton át az Erzsébetligeti Színház ad majd otthont a XXXI. Országos Táncművészeti Fesztivál döntőinek. 

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége fesztiválrendszerének egyik legfontosabb eleme, hogy minden versenynap végén az összes bemutatott produkcióról véleményt, építő jellegű kritikát mond a zsűri. Ezek a szakmai tanácsok, ötletek, koreográfiai- és pedagógiai javaslatok tovább segítik a táncpedagógusok, koreográfusok, együttesek szakmai fejlődését, támogatva a minél magasabb szintre jutás lehetőségét.

„30 évvel ezelőtt tettem le a voksom az egyetemes táncművészet amatőr mozgalma mellett. Nagyon fontosnak tartom, hogy szakmai fesztiválokon, továbbképzéseken keresztül képviseljük és támogassuk az egyesületeket, segítve elsősorban a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelését, a lehető legmagasabb minőségre törekedve. Mondhatnám így is: kiemelt célunk a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelése – művészettel” – fogalmaz Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségét életre hívó Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas díjas táncművész, színházigazgató. 

Török Jolán

A regionális elődöntők időpontja és helyszínei: 

Március 5. Miskolc, Ady Endre Művelődési Központ
Március 19. Oroszlány, Kölcsey Ferenc Művelődési Központ
Március 26. Szekszárd, Babits Babits Mihály Kulturális Központ
Április 9. Makó, Hagymaház Kulturális és Művelődési Központ 

Tovább az eredeti cikkre: Négy vidéki helyszínen rendezik meg az Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntőit

Vélemény, hozzászólás?