Nápolyban megszületett Aragóniai Beatrix kétszeres magyar királyné, a legutáltabb magyar királyné. (565 éve)

Nápolyban megszületett Aragóniai Beatrix kétszeres magyar királyné, a legutáltabb magyar királyné. (565 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Ő hozta el a reneszánsz kor szinte minden vívmányát Magyarországra. Hívására…

A teljes cikk itt olvasható:
Nápolyban megszületett Aragóniai Beatrix kétszeres magyar királyné, a legutáltabb magyar királyné. (565 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Ő hozta el a reneszánsz kor szinte minden vívmányát Magyarországra. Hívására érkeztek és dolgoztak nálunk  Itália legnagyobb művészei: építészek, freskókészítők, történet írók, szobrászok.I. Ferdinánd nápolyi király és Chiaromontei Izabella tarantói hercegnő, copertinói grófnő, ötödik gyermeke. A reneszánsz kultúra egyik fellegvárában, előkelő neveltetésben és gondos oktatásban részesült. 17 éves korában hozzáadták Hunyadi Mátyás Magyar királyhoz, aki 14 évvel volt idősebb nála és már 10 éve özvegy volt az esküvő idején. Beatrixról azt beszélték, hogy hirtelen haragú, nem volt érintetlen mikor királyné lett és valószínűleg meggyilkolta a szeretőjét még Itáliában. 14 évi házasság alatt egy örököst sem sikerült szülnie a királynak. Rossz viszonyban volt a király fattyú fiával – Corvin Jánossal, megakadályozta annak házasságát és trónöröklését. Mátyás 1490. 04. 06.-án bekövetkezett halálát is az ő mesterkedésének tartották. A legutáltabb Magyar királyné. Második férje II. Ulászló akihez azért ment feleségül, hogy megtartsa trónját. Titokban kötött esküvőt 1490. 10. 04.-én Bakócz Tamás tartotta, aki szándékosan formai hibákat vétett a szertartás során. Ám az új király akkor még nem vált el első hitvesétől, Brandenburgi Borbálától. A 12 éves özvegy Borbálát 1476. 08. 20.-án házassági szerződéssel vette el, de tényleges templomi esküvőjük sosem volt, erre hivatkozva próbált meg tőle elválni II. Ulászló, de a házasságukat csak 4 nappal az után bontották föl, hogy Aragóniai Beatrix-al kötött házasságát 1500. 04. 03.-án felbontotta a pápa, el nem hált házasság, kényszerítés és formai hibára hivatkozva. Ulászló szándékosan csalta csapbába a királynét. Anyagilag tönkretéve, megalázva tért haza Itáliába, ahol még megérte, hogy családja teljes hatalmát elveszítse, az ott folyó hatalmi harcokban. 1508. 09. 23.-án Nápolyban érte a halál. A nápolyi San Pietro Martire monostorában helyezték örök nyugalomra.

Tovább az eredeti cikkre: Nápolyban megszületett Aragóniai Beatrix kétszeres magyar királyné, a legutáltabb magyar királyné. (565 éve)

Vélemény, hozzászólás?