Egyre nagyobb igény van a kulturális programokra!

Egyre nagyobb igény van a kulturális programokra! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Határozott igény van az irodalomra is a kulturális programok között –…

A teljes cikk itt olvasható:
Egyre nagyobb igény van a kulturális programokra!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Határozott igény van az irodalomra is a kulturális programok között – erre az igényre reflektál idén is a július 27-én induló ZamJam Fesztivál, amely három napon át 20 helyszínen közel 100 programmal várja a látogatókat Zamárdiban. A ZamJam – Líra Irodalmi Terasza a fesztivál mindhárom napján kínál programot az érdeklődőknek olyan szerzőkkel, mint Nyáry Krisztián, a Balatoni Krimik írója, Zajácz D. Zoltán vagy Vámos Nóra és Rakonczay Gábor, akik Grönland-expedíciójuk történetéről mesélnek majd. 

Három napon át a zenéé, a művészeteké, a gasztronómiáé, a szórakozásé és a jó hangulaté lesz a főszerep június 27-28-29-án Zamárdi utcáin és terein. A ZamJam Fesztivál keretein belül rendezett Líra Irodalmi Terasz programsorozat célja az, hogy az irodalom iránt érdeklődő embereket is megszólítsa.

„Az a tapasztalatunk, hogy egyre nagyobb igény van az olyan kulturális programokra, ahol a koncertek, a kiállítások mellett az irodalom is jelen van. A ZamJam egy olyan fesztivál, ahol a közönség nemcsak a zenei programokra nyitott. Ez bizonyítja a tavalyi év is, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a kortárs magyar irodalom néhány képviselőjére. Könyvbemutatókat, irodalmi beszélgetéseket, dedikálásokat, zenés irodalmi délutánokat hoztunk az érdeklődőknek és tesszük ezt idén is – árulta el Szikszai-Bérczes Anna, a Líra Könyv Zrt. marketingvezetője.Idén három programmal készülünk. Csütörtökön Zajácz D. Zoltánnal, a Balaton-trilógia szerzőjével Nyáry Krisztián beszélget a trilógiáról és a nemrég megjelent előzménykötetről. A Kádár-korszakban játszódó, múltidéző krimisorozat már az első kötet, a Véres Balaton megjelenése óta nagy népszerűségnek örvend. Hiteles korrajza, nosztalgikus hangulata és persze a csavaros bűnügyek együtt teremtik meg a történetek különleges hangulatát, atmoszféráját. Pénteken Nyáry Krisztián Szegő János irodalmár, szerkesztő beszélgetőpartnereként lesz jelen, tavaly megjelent legújabb irodalmi szerelmeskönyve kapcsán arra keresi a választ, hogy mivégre olvasunk verseket, hogy mi mindenre is lehet jó az irodalom. Az est során szóba kerülnek az érzelmi vakcinák, a költészet egyetemessége és különlegessége és történetek mindenfelől: írók és festők szerelmi sokszögei, negyvennyolcas honvédek, merész magyarok, elfeledett hősök, a Himnusz históriája, a hungarikumok eredete – és a sort még folytathatnánk.

Szombaton a nyári melegben a jég birodalma lesz a középpontban, Vámos Nórával és Rakonczay Gáborral találkozhatnak a fesztiválozók. A páros magyar színekben teljesítette a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívását, a Grönland-átkelést. Az expedícióról könyv is készült, Ketten a világ végén – Páros transzgrönlandi expedíció címmel, ami a nyáron került a könyvesboltokba. Az expedíciót sikerrel teljesítő páros könyvéből az is kiderül, hogyan lehet pontról-pontra megszervezni egy ilyen vállalást, milyen felkészülési folyamatra van szükség ahhoz, hogy egy szinte teljesen kezdő is vállalhassa az extrém igénybevételt, milyen veszélyeket rejtettek a grönlandi hétköznapok, mit tanulhatunk egy expedíció közben a boldogságról, valamint azt is megtudhatjuk, miért ajánlanak a szerzők egy kicsivel nagyobb kockázatvállalást mindannyiunk életébe.A szerzőkkel Tenczer Gábor beszélget.

Az irodalom mellett számtalan egyéb programmal is készül a Zamjam. A panorámás, vízparti MOL színpadon élő legendák lépnek fel, több generáció legnagyobb slágereivel: az Earth Wind & Fire Experience, Demjén Ferenc, Fenyő Miklós és Szikora Róbert, a Csík Zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, a Budapest Bar és Bródy János. Három napon át városszerte koncertek, kiállítások láthatók. Lesznek ingyenes jazz-koncertek, Aranyakkord és Járai Márk a kilátónál, a Besúgó című sorozatot a szereplőkkel együtt bemutató házibuli, Wannabe és Get Funky party, irodalmi beszélgetések, kertmozi, gitárosok a parton, de még Zámbó Jimmyt is megidézik Zamárdi szabadstrandján a MOL Nagyon Balaton butikfesztiválja keretében, ahol a Balaton legjobbjait felvonultató gasztronómiai kínálat is várja a ZamJam vendégeit.

Tovább az eredeti cikkre: Egyre nagyobb igény van a kulturális programokra!

Vélemény, hozzászólás?