Nagypályán a korisok, kisegér a középpontban, darvak minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Nagypályán a korisok, kisegér a középpontban, darvak minden mennyiségben – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Remek családi programnak ígérkezik a hétvégén a Törpeegér Gála és Forgatag…

A teljes cikk itt olvasható:
Nagypályán a korisok, kisegér a középpontban, darvak minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Remek családi programnak ígérkezik a hétvégén a Törpeegér Gála és Forgatag a Fővárosi Állat- és Növénykertben, de az, aki a Ligetben jár, csúszhat is egyet, hiszen elindult a műjégpályán a korcsolyaszezon. A hétvégén lesz képregényfesztivál, és ismét „darvadozást” rendeznek a Szegedi Fehér-tónál.

Nagy program a kisegérről a Fővárosi Állatkertben

Az év emlőse, a törpeegér lesz a főszereplője a Törpeegér Gálának és Forgatagnak, amelyet szombaton tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Több szervezet, így az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya és Vadonleső Programja, a Herman Ottó Intézet, illetve a magyarországi nemzeti parkok együttműködésében megvalósuló esemény fókuszában a Magyarországon is honos, védett törpeegér áll, amelyet idén az év emlősének választottak – tájékoztatta az Állatkert közleményében az MTI-t.

A tájékoztató szerint a Törpeegér Gála és Forgatag játékos ismeretterjesztő programokkal, filmvetítésekkel, a filmekhez kapcsolódó beszélgetéssel és sok más érdekességgel várja a családokat. Az esemény részeként kerül sor a Töpörödött törp(e)egerek címmel alsó tagozatos iskolásoknak meghirdetett rajzpályázat, illetve a Törpeségében óriási című, felsősöknek, középiskolásoknak, illetve felnőtteknek kiírt képzőművészeti alkotói pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára is. A változatos programkínálatot Gryllus Vilmos Törpeegerek és egyebek című gyermekkoncertje teszi teljessé – olvasható a közleményben.

Indul a korcsolyaszezon a Városligeti Műjégpályán

Forrás: mtu.gov.hu

Csütörtökön reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya. Az üzemeltető Budapesti Sportszolgáltató Központ tájékoztatása szerint a nyitóhét végén különféle programokkal várják a sportág szerelmeseit. Csütörtök délután – régi hagyományt felelevenítve – 17.45-kor a Magyar Honvédség Katonazenekara nyitja meg a szezont, a kísérőprogramban pedig a Hoffmann Akadémia jégtáncosai szórakoztatják a látogatókat, majd Nádas Ádám és csapata acroice-bemutatója következik. Péntek este a Bea Icedance csapata és ismét acroice színesi a műsort.

Budapest legszebb jégpályája csütörtökön és pénteken, valamint jövő hétfőtől hétköznapokon 9 és 13, illetve 17 és 21 óra között várja a látogatókat, szombaton 10-14-ig és 16-21-ig tart nyitva, vasárnap délelőtt szintén 10-14-ig, délután pedig 16-20-ig.

Képregényfesztivált rendeznek Szegeden

Kiállítások, előadások, kerekasztal-beszélgetések, örömrajzolás, gyermekprogramok, klasszikus és legújabb kínálatukat bemutató kiadók várják azokat, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba, ahol immár tizennegyedik alkalommal rendeznek képregényfesztivált – tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

A fesztivál látogatói a műfaj klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és alkotókkal is megismerkedhetnek. A képregényrajzolókat munka közben figyelhetik meg az érdeklődők, sőt társulhatnak az alkotáshoz.

A fesztiválon a látogatók találkozhatnak az idén fél évszázados alkotói jubileumát ünneplő Fazekas Attilával, a legnagyobb képregényes életművel rendelkező magyar grafikusművésszel, valamint a világhírű szerb képregényalkotóval, Aleksandar Zograffal. Előadás hangzik el az irodalmi művek képes feldolgozásáról, a képregények mitológiateremtő tulajdonságairól, kulisszatitkokat hallhatnak az érdeklődők a Toldi – A malomkő árnyéka című képregény születéséről, s rendeznek kerekasztal-beszélgetést a női képregényhősökről.

A fesztiválhoz kapcsolódva több tárlat is nyílik: válogatás látható Szabó Zoltán Ádám képregényes szakíró gyűjteményéből, kiállítást rendeznek Fazekas Attila alkotásaiból, bemutatnak néhány rajzot a Toldi – A malomkő árnyéka című képregényalbumból, ahogy munkáival emlékeznek az idén nyáron elhunyt Sarlós Endrére is. A szegedi Alliance Française és a Móra Könyvkiadó szervezésében kalandjátékra is várják a vendégeket, akik tündöklő Lutétia gyógyító druidái lehetnek, a földszinten pedig Quasimodo és magyar vizslájának szoborhasonmása várja a szelfizni vágyókat.

Ismét darvadozást rendeznek a Szegedi Fehér-tónál

Darunéző és lovaskocsis természetismereti túrák, fotós terepverseny, madárgyűrűzés, kisvonatozás a halvasúton, valamint számos gyermekprogram várja azokat, akik szombaton ellátogatnak a XI. Fehértavi Darvadozásra Sándorfalvára – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a halastavakon töltik.

Az amatőr és profi fotósokat várják a péntek délután kezdődő Diós Kristóf Emlékversenyt. A 24 órás fotós terepverseny indulóinak feladata meghatározott időpontokban és helyszíneken a tó őszi hangulatát, természeti értékeit, valamint az alföldi táj turisztikai vonzerejét megjelenítő felvételek készítése, melyeket a zsűri szombat este nyilvános vetítésen értékel.

Szombat reggeltől madárgyűrűzést rendeznek a Fehér-tó mellett álló Szalakóta Látogatóközpontnál, ahol a szikes tavaknál jellemző fajok mellett akár a vonulási időszakban a környéken ritkában felbukkanó madarakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A programok központi helyszíne a sándorfalvi Pallavicini kastély kertje lesz, innen indulnak délelőtt óránként a lovaskocsis túrák is. A kastélykertben szabadtéri természetismereti játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal várják a gyerekeket. A helyi termékek vására mellett rendeznek szabadtéri természetfotó-kiállítást, a piaccsarnokban ismeretterjesztő előadást a darvakról, és feltűnik majd Samu is, a Kiskunsági Nemzeti Park méreg- és tetemkereső kutyája.

Az érdeklődők megfigyelhetik a tavaknál napközben előforduló madarakat is. A területen gazdálkodó Szegedfish Kft. keskeny nyomtávú szerelvényének utasai a halastavak között a Fehértói Halászcsárda mögötti kiinduló állomásról a tórendszer közepén álló kutatóházig utazhatnak.

A nap legizgalmasabb programjainak azonban azok a kora délutántól szakvezetővel induló túrák ígérkeznek, melyeken a látogatók kis csoportokban figyelhetik meg a darubehúzást, azt a folyamatot, amikor a darvak visszatérnek éjszakázóhelyükre.

A 190-200 centiméteres szárnyfesztávú darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja. Költőterületén – Eurázsia erdős, sztyeppés tájain – füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Vonuló csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal.

Magyarországon a 19. század végén még költött, jelenleg tavaszi és őszi átvonuló. 2015 nyárán azonban – száz év után először – a Marcal-, majd tavaly a Rába-völgyében sikerült megfigyelni egy-egy költőpárt, melyek feltehetően évről évre költenek.

Tovább az eredeti cikkre: Nagypályán a korisok, kisegér a középpontban, darvak minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?