Nagyot nőhet idén a nemzetközi turizmus

Nagyot nőhet idén a nemzetközi turizmus olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Jelentős áttörést jeleznek előre az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) legfrissebb adatai:…

A teljes cikk itt olvasható:
Nagyot nőhet idén a nemzetközi turizmus

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Jelentős áttörést jeleznek előre az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) legfrissebb adatai: a szakértői várakozások a tavalyi 4 százalékos növekedést követően 2022-re már a globális turizmus átlagosan 55 százalékos növekedését vetítik előre. Bár az idénre előrejelzett 645 millió turistaérkezés továbbra is kevesebb mint fele a koronavírus-járvány kitörését megelőző évben, 2019-ben mért közel 1,5 milliárdos értéknek, az év folyamán mindenképpen megugró turistaforgalom, ezzel együtt pedig lendületes szállodai keresletélénkülés várható.

Az Európai Unió Tanácsa már februártól jelentősen lazít az utazási korlátozásokon azzal, hogy azokat az egyes utazók védettségéhez kötik. A második negyedévben további liberalizáció várható a közösségben, a korlátozások nagymértékű enyhítéséhez, helyenként teljes felszámolásához pedig más kontinensek országai is csatlakoznak majd. Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnökének múlt heti bejelentése alapján Dánia lesz az első uniós ország, amely már február 1-étől teljesen eltöröli a COVID-19 kapcsán bevezetett korlátozásokat. Globális szinten ez a folyamat természetesen még hosszú időt vehet majd időbe, az utoljára enyhítő szereplők az Ázsia-Óceánia térség országai lehetnek, ez viszont majd alapvetően hozzájárul az utazói bizalom helyreállásához.

„Nemzetközi szinten a turistaérkezések száma idén a konzervatív várakozások szerint is eléri a 645 milliós szintet, 2023-ban pedig ismét átlépheti az egymilliárdos határt is – hangsúlyozza Takács Márton, a Moore Hotel és Turizmus tanácsadási üzletágának vezetője. – 2022-ben az utazási hajlandóság helyreállásának első számú katalizátora az egyes országok utazási korlátozásainak nagymértékű lazítása lesz. A 2019-ben tapasztalt 1,5 milliárdos szint elérésére azonban még legalább két évet kell majd várni: az UNWTO által megkérdezett szakértők 64 százaléka ezt leghamarabb 2024-ben látja reálisnak. A gyorsabb növekedést jelenleg számos tényező korlátozza, köztük a kihívásokkal küzdő gazdasági környezet, így a világszerte megugró infláció is.”

Hazai hatások

„A most kialakuló, az utazási korlátozásokat fokozatosan feloldó nemzetközi turisztikai környezet Magyarországra is egyértelmű hatást gyakorol majd: nagymértékű javulásra számítunk elsődlegesen a budapesti szállodapiac, de a külföldi vendégforgalmat is bonyolító vidéki szállodák teljesítményében is. A 2019-es hotelpiaci csúcsteljesítményektől ugyan még távol leszünk, ám a piaci szereplők az idei évnek már indokolt optimizmussal vághatnak neki” – tette hozzá a Moore Hungary szakértője.

Tavaly éles kettősség alakult ki a hazai hotelpiacon: míg a vidéki szállodák az év első felében még a lezárásokkal terhelt időszakokban is kiemelkedő, a nyári szezonban pedig rekordteljesítményt értek el, addig a budapesti szállodák a piaci adatok szerint csak a nyár végétől kezdtek magukra találni. A javuló nemzetközi környezet és az utazási korlátozások további könnyítése most teremt esélyt arra, hogy ez a kettősség végre sokat halványuljon.

 

A Nagyot nőhet idén a nemzetközi turizmus bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Nagyot nőhet idén a nemzetközi turizmus

Vélemény, hozzászólás?