Tippek nagy gyepfelületek gondozásához

Tippek nagy gyepfelületek gondozásához olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A tavasztól őszig tartó fűnyírási szezon a gyep ápolásának fontos része.…

A teljes cikk itt olvasható:
Tippek nagy gyepfelületek gondozásához

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A tavasztól őszig tartó fűnyírási szezon a gyep ápolásának fontos része. A fűnyírás nem csupán esztétikai kérdés, hanem alapvető a gyep növekedése és egészsége szempontjából is. A rendszeresen nyírt gyep nemcsak erősebb és szebb lesz, hanem erőteljesebben is nő. A talajviszonyoktól és a növekedési ütemtől függően a gyepet 4-7 naponta szükséges nyírni.  

Míg a kisebb gyepfelületek esetében a fűnyírás gyorsan elvégezhető, addig a nagyobb gyepfelületeknél fontos a megfelelő fűnyíró kiválasztása. A kisebb kertekben inkább a könnyen manőverező fűnyíró a megfelelő, amely minden sarkot és zugot elér, addig a nagy területek esetében fontos a vágási szélesség, a hatékonyság és a fűnyíró sebessége, azaz, hogy adott idő alatt mekkora területet képes lenyírni. A kiterjedt gyepfelületek karbantartása ugyanis időigényes feladat, különösen megfelelő eszköz nélkül.

Tolós fűnyíró – nagy területekre

A tolós fűnyírók kategóriájában az akkumulátoros és a benzines fűnyírók különösen alkalmasak nagyméretű gyepfelületekre. A benzinmotorokat kiemelkedő területteljesítmény jellemzi, jól működnek lejtőn, és gyakran kerékmeghajtással is rendelkeznek, ami csökkenti a használó fizikai megterhelését. Például a Cub Cadet LM3 DR53es fűnyíró változó sebességű meghajtórendszere automatikusan bekapcsol, amint a fogantyút előre nyomjuk, az intuitív MYSPEED rendszer pedig követi a felhasználó lépéstempóját.

A benzines fűnyírók karbantartás igénye magasabb, mint az akkumulátoros modelleké. A teljesítményük felső határa körülbelül 1000 m²/óra. A vezetékes elektromos fűnyírók ezzel szemben inkább a kis és közepes méretű kertekhez alkalmasak, mivel az eszközt hálózati áramforráshoz kell csatlakoztatni.

Robotfűnyírók – nagyobb területekre

A robotfűnyírókból számos verzió létezik, a kisebbtől egészen a nagy teljesítményű professzionális modellekig, mint például a Cub Cadet XR5 4000, amely 42 cm-es vágási szélességgel akár 4000 m² gyep karbantartására is alkalmas. A határolóvezeték lefektetése után már szinte nem kell tenni semmit, a fűnyíró végzi a dolgát. Ráadásul a szegélyvágó üzemmódnak köszönhetően nem szükséges fűnyíróollóval utólag kiigazítani  a szegélyeket. További lényeges előnye, hogy nyírás közben mulcsozza a gyepet, azaz az apró nyesedékek visszahullanak a fű gyökereihez, táplálják a füvet, így jelentősen csökkenthető a műtrágya használata.

Felülős fűnyírók és fűnyíró traktorok – a még ennél is nagyobb területekre 

A professzionális gyepápolásra tervezett speciális robotfűnyírók mellett léteznek olyan ráülős fűnyírók és fűnyírótraktorok, amelyek az akár 100 cm-es vágásszélességgel egész sportpályákat is képesek lenyírni. Ezen eszközök használata kényelmessé teszi a nagy területek nyírását: akár még órákon át is pihentető, ülő helyzetben végezhető a munka.

A mini riderek az ülés alatt elhelyezett motornak köszönhetően különösen fordulékonyak és kompaktak, de általában valamivel kisebb vágási szélességgel rendelkeznek, mint a nagy teljesítményű, sokoldalú fűnyírótraktorok, amelyeknél a motorblokk elöl helyezkedik el. A mini riderek ajánlott területteljesítménye akár 3000 m² is lehet óránként, ami szintén kiváló választás a gyepterületek gyors kezeléséhez. Az olyan fűnyírótraktorok, mint a Cub Cadet LT és XT sorozatú modellek, akár 11 000 m²-es területet is képesek lenyírni óránként. A fűnyírótraktorok előnye az is, hogy a tartozékok széles választékával további feladatokat is el tudnak látni: például alkalmasak lehetnek a gyep szellőztetéséhez szükséges gyepfésű vagy a vetőmagok, műtrágyák kiszórásához szükséges adagolók felszerelésére, illetve utánfutók hozzákapcsolására. A Cub Cadet saját fűnyírótraktorjaihoz Európa-szerte széles tartozékválasztékot kínál, így ezek a traktorok igazi mindentudók lehetnek a kertben: nagy területteljesítmény, kivételes sokoldalúság és élvezetes munka.

Zéró fordulókörös fűnyírótraktorok: Mit szólnál egy kicsit még többhöz?  

Minél nagyobb a vágásszélesség, annál gyorsabb a fűnyírás, azonban ez a rugalmasság rovására mehet. A zero-turn fűnyírótraktorok viszont a teljesítmény és a manőverezhetőség megfelelő kombinációját kínálják. A speciális zero-turn technológiának köszönhetően ezek a gépek a legkisebb helyen is képesek megfordulni, ezért különösen alkalmasak kertekben vagy például fákkal tarkított területeken. Sokan ismerik a járművek kormánykerékkel történő irányítását: a zero-turn technológia a kormánykerék-vezérléssel és a négykerék-meghajtással kombinálva (pl. a Cub Cadet Synchro Steer® technológia a Cub Cadet XZ6 és XZ8 sorozatú modelleknél) további stabilitást és rugalmasságot biztosít még a kihívást jelentő terepen is. A nagy teljesítményű motorok nagy sebességet tesznek lehetővé, és az akár 183 cm-es vágási szélességgel kombinálva a 18.000 m²/órát is elérheti az ajánlott területteljesítményük. Az említett mini rider fűnyírótraktorokhoz hasonlóan a zéró fordulókörös fűnyírók is egész évben sokoldalúan használhatók a tartozékok széles választékának köszönhetően.

A Cub Cadet ellenőrzőlistája – milyen szempontokra figyeljünk vásárláskor? 

Számos tényezőt és adottságot érdemes figyelembe venni egy nagyméretű gyephez alkalmas fűnyíró kiválasztásakor:

  • A gyepfelület nagysága és a fűnyíró területteljesítménye
  • A terep jellege: pl. egyenetlenségek vagy lejtők
  • A terepen lévő akadályok: szükséges-e kis fordulósugarú terméket választani
  • Tartozékok: milyen további gyep- és kertkarbantartási feladatokra van szükség
  • Opcionális felszereltség elérhetősége: pl. fűgyűjtő vagy mulcsozó készlet 
  • A motor teljesítménye és az akkumulátor élettartama 
  • Vágási magasság beállítása a gyep optimális vágásához
  • Sebességváltó és meghajtás típusa a könnyű kezelhetőség érdekében: pl. sebességszabályozás lábpedállal vagy karral
  • Biztonsági jellemzők: pl. fényszórók, amelyek lehetővé teszik a gép használatát sötétben is
  • Kényelmi jellemzők: puha fogású kormánykerék, ergonómiai és kényelmi funkciók, beállítási lehetőségek, mint például az ülésmagasság

cubcadet.eu

Fotó kredit: MTD Hungária.

Tovább az eredeti cikkre: Tippek nagy gyepfelületek gondozásához

Vélemény, hozzászólás?