Moszkvában 50 éves korában meghalt Szergej Mihajlovics Eizenstein szovjet filmrendező (Patyomkin páncélos). (74 éve)

Moszkvában 50 éves korában meghalt Szergej Mihajlovics Eizenstein szovjet filmrendező (Patyomkin páncélos). (74 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A forradalom és az új társadalmi rend létrehozása állt az orosz…

A teljes cikk itt olvasható:
Moszkvában 50 éves korában meghalt Szergej Mihajlovics Eizenstein szovjet filmrendező (Patyomkin páncélos). (74 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A forradalom és az új társadalmi rend létrehozása állt az orosz filmek középpontjában. Az 1925.12.21-én Moszkvában bemutatott „Patyomkin páncélos” című némafilm az 1905-ben kitört lázadást ábrázolja, amely a Patyomkin páncélos cirkálóról átterjedt Odesszára is. Eisenstein kidolgozta a montázs sajátos formáját, ahol az egymással ellentétes képek gyors vágássorozatokban jelenítik meg a történetet. A film leghíresebb montázsjelenetével, amikor egy odesszai lépcsőn kozákok támadnak a tüntetőkre, a szovjet expresszionista film világhírét teremtette meg.

Később Amerikába ment, de ott nem sikerült maradandót alkotnia. Ezután továbbállt Mexikóba, de az ott készült munkát sem sikerült vászonra vinnie, bár azt az anyagot később felhasználta. Hazatérése utáni filmjei A jégmezők lovagja és a Rettegett Iván.

Tovább az eredeti cikkre: Moszkvában 50 éves korában meghalt Szergej Mihajlovics Eizenstein szovjet filmrendező (Patyomkin páncélos). (74 éve)

Vélemény, hozzászólás?