Möbius: Compagnie XY és Rachid Ouramdane

Möbius: Compagnie XY és Rachid Ouramdane olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Möbius-szalag elkészítéséhez egy papírcsíkot kell összeragasztunk úgy, hogy az egyik…

A teljes cikk itt olvasható:
Möbius: Compagnie XY és Rachid Ouramdane

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Möbius-szalag elkészítéséhez egy papírcsíkot kell összeragasztunk úgy, hogy az egyik végét elfordítjuk 180 fokkal, így a kétdimenziós felületnek egyetlen oldala és egyetlen éle lesz. Ahogy ez az iparban sokat használt eszköz az önmagába forduló, folytonos és végtelen körforgás érzetét kelti, úgy áramlik a Möbius alatt a színpadon egy csoport akrobata egyszerre, széttartóan, spirálba fonódva. Hullámoznak, akár egy halraj, vagy egy madárcsapat. Keresik az egyén szerepét a közösségben, a természetet a kultúrában, a kívült a belülben.

Compagnie XY (FR) & Rachid Ouramdane (FR): Möbius — április 29-én és 30-án a Trafóban! | Előzetes itt. 

A Compagnie XY az egyik legelismertebb újcirkuszi csapat Franciaországban. Az elmúlt években két előadással is ámulatba ejtették a Trafó közönségét: a Le grand C-vel és a Mégsincs este-vel, amiket a húszfős társulat bámulatos összhangja, játékossága, az elképesztő mutatványok és a csapatszellem fegyelme tett felejthetetlenné. Alkotói folyamatuk, kutatásaik központi kérdése az, hogy mitől lesz egy csoport közösség – hiszen ennyi emberrel együtt dolgozni, együtt élni nap mint nap különös odafigyelést, érzékenységet igényel.

Az előadás az XY együttes és Rachid Ouramdane koreográfus közös munkája, aki szintén visszatérő vendég a Trafóban: Torzió című emlékezetes duettjét 2017-ben láthatta nálunk a közönség. A Möbius az első cirkuszi rendezése, így nem meglepő, hogy keverednek benne az akrobatika, a tánc és a színház elemei. 

A társulat Ouramdane-nal közös együttműködéséről úgy nyilatkozott, hogy egész eddigi munkájuk mind azért volt, hogy ehhez az előadáshoz elvezesse őket. Ezt az utat a precizitás, az érzékenység és ez a mottójuk szegélyezte: „egyedül gyorsabban megy – együtt tovább megyünk”.

Möbius

Trafó, Nagyterem

2022. április 29-30. | 20:00

60’

 

Tovább az eredeti cikkre: Möbius: Compagnie XY és Rachid Ouramdane

Vélemény, hozzászólás?