Mire vigyázzunk egy ingatlanhirdetés kapcsán?

Mire vigyázzunk egy ingatlanhirdetés kapcsán? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Árulkodó szavak, csalafinta megfogalmazások Nem mind arany, ami fénylik – tartja…

A teljes cikk itt olvasható:
Mire vigyázzunk egy ingatlanhirdetés kapcsán?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Árulkodó szavak, csalafinta megfogalmazások

Nem mind arany, ami fénylik – tartja a régi közmondás, és ez bizony gyakran igaz az ingatlanhirdetések esetén is. Értelemszerűen aki eladni szeretne, igyekszik, minél jobb színben feltüntetni saját tulajdonát, a vevőnek viszont néha nem árt, ha tud olvasni a sorok között. Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha ingatlanhirdetések között szemezgetünk, vagy mi az, amit eladóként is inkább igyekezzünk elkerülni! 

„Amit egy hirdetésben először megnézünk, az nyilvánvalóan az ár” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – „Óvakodjunk az olyan hirdetéstől, ahol meglepően alacsony az ár, vagy bőven olyan érték alatt van megadva, amely nagy mértékben eltér a hirdetési portálokon korábban látott, hasonló paraméterrel rendelkező lakások árától. Azt azért viszonylag biztosra vehetjük, hogy minden egyes eladó ismeri a saját ingatlana értékét és semmiképpen sem ellensége a saját pénztárcájának.”

Persze az is előfordul, hogy éppen ellenkezőleg, túl magas az ár. Sokan hajlamosak személyes kötődéseik, érzelmeik miatt túlértékelni a tulajdonukban lévő ingatlant. Ők előbb-utóbb szembesülnek azzal, hogy elvárásaik, vágyaik irreálisak. De ez még mindig inkább jobban érthető, mint az alulpozicionálás. 

A belvárosi ingatlanok specialistája szerint a legfontosabb, hogy legyünk körültekintőek, komoly érdeklődés esetén törekedjünk arra, hogy az eladó igazolja, hogy valóban ő van a tulajdoni lapon, ő az 1/1 tulajdonos, tehát jogában áll értékesíteni az ingatlant. Pénzmozgás pedig csak ügyvéd jelenlétében történjen. 

„Egy jó ingatlanhirdetést megfogalmazni nem ördöngösség, de azért elég izgalmas feladat”– folytatja Ben-Ezra Orran. -„Fontos, hogy minden szükséges infó szerepeljen benne, legyen figyelemfelhívó, de korrekt és semmiképpen sem megtévesztő. Van viszont egy csokorra való kifejezés, amelyek, ha felbukkannak a hirdetésben, akkor gyanúra adhatnak okot, hogy esetleg mégsem olyan tökéletes a dolog.”

Íme, a gyanúra okot adó kifejezések toplistája:

  • „Az ingatlan kellemesen szellős”; feltételezhető, hogy ez azt takarja, a lakás huzatos, a nyílászárók nem működnek rendeltetésszerűen, hamarosan cserére lesz szükség.
  • „Retro stílust idéző lakás” – tulajdonképpen ez a kifejezés jelentheti azt is, hogy a kiszemelt ingatlan avíttos, erősebb felújításra szorul.
  • „Ékszerdoboz” – elcsépelt kifejezés volt már 5 éve is, egy frissen meszelt ingatlanra is szeretik ráaggatni.
  • „Hangulatos kis fészek” – feltehetőleg egy nagyon kicsi alapterületű, minden bizonnyal praktikusan berendezett lakás, de nem biztos, hogy a mi céljainknak megfelel.
  • „Elrendezése, kialakítása az új tulajdonos fantáziájára van bízva.” – ezt bizony teljesen fel kell újítani avagy át kell építeni, ami extra költségekkel jár
  • „A nap nagy részében világos.” – érdemes minden napszakban alaposan megtekinteni az ingatlant, mert előfordulhat, hogy ez a kijelentés nem teljesen fedi a realitást

Látható tehát, hogy nem árt alaposan átolvasni és értelmezni a hirdetések szövegét, így sok felesleges kört megspórolhatunk magunknak. Éppen ezért javasolja a szakértő, hogy ha tehetjük, mindig vonjunk be a keresésbe megbízható, jó nevű ingatlanos céget és értékesítőt, sok problémát és fejfájást megelőzhetünk vele, hiszen ők csak olyan lakásokat fognak számunkra kiajánlani, amelyek megfelelnek az elvárásainknak.

Tovább az eredeti cikkre: Mire vigyázzunk egy ingatlanhirdetés kapcsán?

Vélemény, hozzászólás?