Kormányzati támogatás a turizmusnak: 30 milliárd forint az ágazatnak

Kormányzati támogatás a turizmusnak: 30 milliárd forint az ágazatnak olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A magyarországi turizmus idén továbbra is kiemelkedően teljesít, a belföldi és…

A teljes cikk itt olvasható:
Kormányzati támogatás a turizmusnak: 30 milliárd forint az ágazatnak

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A magyarországi turizmus idén továbbra is kiemelkedően teljesít, a belföldi és a külföldi vendégek száma is intenzíven emelkedik a tavalyihoz képest. Az energetikai válság világszerte kihívás elé állítja az ágazatot, amire válaszként a kormány Európában elsők között olyan hat intézkedésből álló, célzott turisztikai csomagot fogadott el, amely 30 milliárd forinttal támogatja közel 100 ezer kis- és középvállalkozó működését a megemelkedett energiaköltségek kigazdálkodásában. Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP Kártya szabályozást, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást, és a szálláshely-minősítést.

A turizmus a gazdasági növekedés egyik húzóágazata, amely rendkívül érzékenyen reagál a társadalmi, gazdasági változásokra.  Az ágazat a forgalmi adatok alapján idén továbbra is jól teljesít, megközelíti a covid-járvány előtti rekordév számait.  2022 első tíz hónapjában 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, a vendégéjszakák száma 34%-kal volt magasabb, mint a tavalyi érték. A belföldi vendégéjszakák száma 20 millió volt, a külföldiek pedig kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek el október végéig, mint tavaly, meghaladva ezzel a 13 millió éjszakát. A szálláshelyeken 2022. január-októberben 555 milliárd forintnyi bevétel realizálódott, míg a vendéglátás árbevétele az első tíz hónapban meghaladta az 1200 milliárd forintot.

Az előfoglalási adatok alapján az év hátralévő részére is biztatóak a számok: az év utolsó két hónapjában további 4 millió vendégéjszaka van kilátásban, amely szám folyamatosan emelkedik. Intenzív adventi időszakra számítanak a szolgáltatók, melynek köszönhetően év végére elérhetjük a kitűzött 37 millió vendégéjszakát. A fokozott érdeklődés és növekvő forgalom is azt támasztja alá, hogy töretlen a bizalom hazánk iránt.

Forrás: mtu.gov.hu

A turizmus Magyarországon a nemzetgazdasági húzóágazatok egyik kiemelkedő szektora. Legutolsó kiemelkedő évében a gazdasági hozzájárulása GDP arányban elérte a 13%-ot, éves szinten pedig 5 milliárd euróval járult hozzá a devizaegyensúly fenntartásához, mely értéket 2022-ben ismét megközelíti. Az ágazatban dolgozó munkavállalók a foglalkoztatás 10%-át adják.

A megnövekedett energiaárak okozta kihívásokra Európában elsők között, célzott intézkedéscsomagot jelentett be a kormány, annak érdekében, hogy a vállalkozások forgalma utáni adózási és szabályozási környezeti intézkedésekkel segítséget nyújtson a szektornak.

Az intézkedések alapját a szakmai szervezetekkel való egyeztetési folyamat előzte meg, amelyek célja, hogy az ágazati szereplők további nyitvatartását támogatva, továbbra is húzóágazat maradjon a turizmus.

A kormányzati segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja a bevétel utáni 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése. Ez 30 milliárd forintot hagy közel 100 ezer hazai szolgáltató zsebében. Egy átlagos 50 szobás vidéki szálláshely esetében például ez havi átlagos 5 millió forint, azaz a felfüggesztés időszakára vetítve közel 30 millió forintot jelenthet.

Az intézkedés nagy segítséget jelent a téli időszakban az energiaköltségek növekedéséből adódó üzemeltetési problémák megoldására és a likviditás fenntartásában.

A SZÉP Kártyára 2022 első 10 hónapja során összesen 281 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, miközben a munkavállalók 326 milliárd forintot költöttek kártyáikon keresztül. 2022 októberében a munkáltatói feltöltések 1 milliárd forinttal haladják meg a tavalyi év azonos időszakának adatait, a hónap végén több mint 90 milliárd forint állt a felhasználók rendelkezésére. Az intézkedés kiemelkedően pozitívan hathat a vidéki szolgáltatókra, hiszen a vidéki Magyarországra elsősorban hazai vendégek utaznak, arányuk az idei év első 10 hónapja során a teljes, 24 milliós forgalmon belül 71%-os volt.

Szintén jelentős segítség a vendéglátó-üzletek és a turisztikai attrakciók számára, hogy 2023. január 1-jéről 2023. július 1-re módosul az adatszolgáltatási kötelezettségük a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára. Az NTAK bővítése a turisztikai szektor teljes digitalizálását szolgálja, eredményeként átfogó kép áll majd rendelkezésre az ágazat forgalmi statisztikai adatairól. Az adatvezérelt ágazatirányítás révén a magyar turizmus még rugalmasabban és gyorsabban tud majd reagálni a változó körülményekre. A csatlakozást pedig az érintett szolgáltatók számára az MTÜ által biztosított, ingyenesen elérhető és használható Vendégem szoftvercsalád is segíti.

A szakmai szervezetek kérésének megfelelően a kormány döntése lehetővé teszi a legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelését is. További könnyebbséget jelent a szálláshely-szolgáltatók napi működésében, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. Az intézkedés célja, hogy növelje a gyermekes családok belföldi pihenésének kényelmét.

A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. Ennek jelentősége, hogy a már működési engedéllyel rendelkező magán és egyéb szálláshelyek további egy év felkészülési időt kapnak.

Tovább az eredeti cikkre: Kormányzati támogatás a turizmusnak: 30 milliárd forint az ágazatnak

Vélemény, hozzászólás?