Minden, ami zene, minden, ami érték : HangFeszt Fóton

Minden, ami zene, minden, ami érték : HangFeszt Fóton olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Nagyszabású, ingyenes kulturális fesztivál várja a családokat 2024. május 11-én, szombaton…

A teljes cikk itt olvasható:
Minden, ami zene, minden, ami érték : HangFeszt Fóton

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Nagyszabású, ingyenes kulturális fesztivál várja a családokat 2024. május 11-én, szombaton Fóton, a Szeplőtelen Fogantatás-templomban és annak kertjében. A HangFeszt programjai között olyan művészekkel találkozhat a közönség, mint Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Hiroko Katoh japán operaénekes és Fábián Zoltán zeneszerző. A hagyományteremtő eseményen fellép Magyarország legnépszerűbb énekegyüttese, a Szent Efrém Férfikar, a kamarazenét, a nagyzenekari hangzással ötvöző Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese, és a népzene alapú világzenei és kortárs formáció, a Bokros Trió. A zenei és kézműves fesztivál egész nap ingyenes programokat kínál a gyermekeknek is. 

Szerényi Béla

A tavalyi nagy siker után 2024. május 11-én, szombaton ismét megrendezik a HangFesztet Fóton, ami a hagyomány, család, kultúra hármasára épül, de ezen belül a szervezők legfontosabb célja a magyar kultúra megőrzése és a tudás átadása a zene főszereplésével. Az egyházon, népzenén, komolyzenén és kézműveseken keresztül ismertetik meg a magyar kultúrát a látogatókkal.

A HangFeszt küldetése, hogy a családokat a kézműves foglalkoztatókon – nemezelés, tűzzománc készítés, kovácsolás -, népi játékokon keresztül a népzene segítségével kalauzolja a templomba, a komolyzene és az egyházzene világába. Ám a fesztiválon nem rétegzenét, hanem a nagyközönség számára élvezhető és befogadható hangzásvilágot teremtenek.

„A mai rohanó világban szeretnénk egy olyan szigetet létrehozni, ahol a zene, a néphagyomány és a kézműves foglalkozások által a gyermekek és a felnőttek is ráébredhetnek a klasszikus értékek fontosságára. Népi hangszereket ismerhetnek meg; bevonjuk a programunkba a tárogatóst, a tekerőlantost, a gyerekekkel együtt zenélnek, akik így közvetlen közelből tapasztalhatják meg a zenei élményt. Az ovisok, iskolások nem a technikai eszközöket fogják nyomkodni, hanem hagyományos népi játékokkal játszhatnak, kézműveskedhetnek, és amit készítenek, haza is vihetik. Hiszem, hogy ha egy gyermek a saját két kezével készít valamit, jobban fogja értékelni azt. Az ilyen programok nagy hatással lehetnek a legkisebbek jövőjére, a HangFeszten szerzett élményekkel, tudással később felnőttként jobban tudják támogatni a magyar kultúra megőrzését, sőt, akár szerepet is vállalhatnak benne” – mondja Stilling Ferenc, a HangFeszt főszervezője.

A kultúra, a zene, a hangok mindig körülvesznek bennünket, sokszor annyira természetesen, hogy nem is tudatosul bennünk igazán. A hang az életünk mindennapi része, a látás után a hallás a legfontosabb érzékelésünk. A szervezők szándéka, hogy jobban megismerjük a hangok keletkezését, a hangszerek és zeneművek által. A gyerekeknek gyereknyelven, a felnőtteknek kicsit komolyabban. A HangFeszten színvonalas koncertek várják a látogatókat, amiket akár együtt is hallgathatnak a családok az építészeti remekműnek számító fóti templomban, amelynek orgonáján Liszt Ferenc is játszott.

„Tavaly ősszel rendeztük az első HangFesztet hagyományteremtő szándékkal, és bár akkor az időjárás nem kedvezett, igen szép számú érdeklődőt vonzott – többek között – a Talamba ütőegyüttes, Balázs János zongoraművész és Agócs Gergely népzenész. Bízunk benne, hogy az égiek ezúttal kegyesek lesznek hozzánk, és még több ember számára tudunk értékes kikapcsolódást nyújtani. Ezúttal a Szent Efrém Férfikar, a Bokros Trió, a Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese, Farkas Gábor zongoraművész, Hiroko Katoh operaénekes (Japán), Fábián Zoltán zeneszerző és Boros Emese énekművész (Nemzeti Énekkar) várja a közönséget” – teszi hozzá Stilling Ferenc. 

A zenei programok mellett az idén a pódiumbeszélgetésekre is hangsúlyt fektetnek a szervezők. Hámori Attila és Bedő Imre „Az élet igazi értékeiről” folytat eszmecserét, de lesz hang-és zenetörténeti előadás, ritka távol-keleti hangszerek bemutatásával, valamint beszélgetés a hazai zenészek jövőképéről.

HangFeszt – Minden, ami zene, minden, ami érték

2024. május 11. szombat, Szeplőtelen Fogantatás-templom (Fót, Vörösmarty u. 2.)

Kapunyitás: 10:00

Templomi programok:

10:30 Boros Emese énekművész, Nemzeti Énekkar

11:00 Szent Efrém Férfikar

15:00 BDZ Kamaraműhely, a Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese

18:00 Farkas Gábor zongoraművész és Hiroko Katoh operaénekes (Japán)

Templomkert:

10:00 Bokros Trió

13:00 Fábián Zoltán Akusztik 

Előadások:

12:00 Hámori Attila, Bedő Imre: Az élet igazi értékei 

14:00 Hang és zenetörténet, ritka távol-keleti hangszerek bemutatása 

17:00 Beszélgetés a hazai zenevilág jövőképéről 

Egész napos gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, kirakodóvásár.

A HangFesztre a belépés díjtalan.

Facebook: facebook.com/hangfeszt.fot

TikTok: https://www.tiktok.com/tag/hangfest

Tovább az eredeti cikkre: Minden, ami zene, minden, ami érték : HangFeszt Fóton

Vélemény, hozzászólás?