Minden elképzelést túlszárnyal a zalaegerszegi faültetési program

Minden elképzelést túlszárnyal a zalaegerszegi faültetési program olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Több mint 9000 facsemetével gyarapodott az elmúlt években Zalaegerszeg zöldfelülete, a…

A teljes cikk itt olvasható:
Minden elképzelést túlszárnyal a zalaegerszegi faültetési program

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Több mint 9000 facsemetével gyarapodott az elmúlt években Zalaegerszeg zöldfelülete, a 2019-ben indított program keretében most elültetett fákkal ezúttal a Schneider Electric ZEG gyárának környéke lett még zöldebb. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által indított kezdeményezés keretében 5 év alatt 5000 facsemetét szerettek volna elültetni, a program azonban gyors népszerűségre tett szert mind a magánszemélyek, mind a helyi vállalkozások körében, így hamar sikerült túlszárnyalni a kezdeti terveket, és a környezet-, illetve klímavédelmi projekt részeként indult program messze meghaladta a szervezők elképzeléseit. 

Zalaegerszeg városa 2019 nyarán indította útnak faültetési programját, mellyel az volt a városvezetők célja, hogy 5 év alatt 5000 facsemetével bővüljön a zalai megyeszékhely zöldfelülete. Kezdetben azonban még a szervezők sem gondolták, hogy a környezetvédelmi akció ilyen mértékű társadalmi összefogássá szélesedik a városban.

A városvezetés a klímavédelem és az ökováros program jegyében számos vállalást fogalmazott meg az elmúlt években, ennek egyik eleme a nagyszabású fásítási projekt is. Álmainkban sem gondoltuk volna azonban, hogy ez ilyen széles összefogássá, helyi megmozdulássá fejlődik: az elmúlt években összesen közel húsz cég és vállalkozás sorakozott fel elképzelésink mögé a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Ebből is látszik, hogy szeretett településünk és annak élhetősége mennyire fontos a helyiek számára, valamint, hogy egy jó cél elérése érdekében bármikor képesek vagyunk összefogni. A program tovább folytatódik, az elkövetkező időszakban közterületeken, parkokban, városi erdőterületeken, továbbá az önkormányzati intézmények udvarán is fásítunk” – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester.

balról jobbra:

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Póczak László – QHSE vezető, Schneider Electric

Vladimir Kostrigin  – Gyárigazgató, Schneider Electric

Németh Gábor – Zalaegerszeg 2. egyéni választókerületének önkormányzati képviselője

A fatelepítési programhoz immáron a Schneider Electric mindkét zalaegerszegi gyáregysége csatlakozott, hiszen ősszel az MG Zala környékén telepítettek egy fasort a Városgazdálkodási Kft. munkatársai, most pedig a ZEG elnevezésű telephelyük közvetlen környékén kaptak helyet az újabb facsemeték.

A Schneider Electricet tavaly a világ legfenntarthatóbb vállalatának választották, éppen ezért teljesen természetes volt számunkra, hogy egy olyan kezdeményezésnek, melynek klímavédelmi szempontjai vannak, szeretnénk aktív részesei lenni. Nem volt tehát kérdés, hogy mindkét zalaegerszegi telephelyünk bekapcsolódik a fatelepítési programba, hogy így is hozzájárulhassunk a város összképének és élhetőségének javításához, nem mellesleg pedig a levegőminőség jobbá tételéhez”- mondta el Vladimir Kostrigin, a Schneider Electric ZEG gyárigazgatója.

A faültetés egyébként az egyik legközvetlenebb módja annak, hogy kézzelfogható lépéseket tegyünk az erdőirtás és az ebből következő széndioxid-kibocsátás növekedése ellen. A Tree Nation nemzetközi erdőtelepítési szervezet szerint egyetlen fa a légkörből származó CO2 elnyelésével és tárolásával körülbelül 250 kg széndioxid-kibocsátást tud ellensúlyozni élete során – igaz vannak ettől eltérő becslések is.

Tovább az eredeti cikkre: Minden elképzelést túlszárnyal a zalaegerszegi faültetési program

Vélemény, hozzászólás?