Milyen burkolatot válasszunk a kerti medence köré?

Milyen burkolatot válasszunk a kerti medence köré? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A nyári forróságban elbújhatunk a hűvös szobában, kiülhetünk egy árnyas teraszra,…

A teljes cikk itt olvasható:
Milyen burkolatot válasszunk a kerti medence köré?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A nyári forróságban elbújhatunk a hűvös szobában, kiülhetünk egy árnyas teraszra, vagy akár csobbanhatunk egyet a kerti medencében is… Bár nem mindenki engedheti meg magának, hogy komoly gépészeti technikával épült medencét építsen a kertben, egy kisebb, süllyesztett polipropilén műanyag medence vagy merülő talán sokak számára elérhető. Bármekkora is, a tökéletes medencekörnyezet kialakítására minden esetben szükség van, ezt pedig sok minden befolyásolja:

– esztétikai szempontok,

– balesetvédelmi szempontok (csúszásmentesség),

– fenntarthatóság és karbantartás,

– és nem utolsó sorban az ár.

Számtalan lehetőség közül választhatunk a burkolatok terén, a tervezés és a kivitelezés előtti gondolatindítónak adunk néhány ötletet. Akár állandó, akár ideiglenes burkolatot szeretnénk a medence körül, a döntés előtt elsőként a fenti szempontokat vegyük figyelembe.

Faburkolat

A fa természetes anyag, a maga szépségével és minden bújával-bajával. Bármennyire is tökéletesen alakítják ki a felületét, mivel élő anyag, repedhet, vehet fel nedvességet, vetemedhet. Talán az egyik legexkluzívabb megjelenést biztosítja egy trópusi keményfa vagy a hőkezelés hatására annak látszó faagyag, de a folyamatos hő- és nedvesség-ingadozás mellett a medencetisztító vegyszernek is ellen kellene állnia. Gyönyörű, de a felületkezelés okán rendszeres karbantartást igényel, hogy hosszú éveken keresztül megőrizze szépségét. A gondosan kezelt keményfa legalább 20 évig ellenállhat a kitett körülményeknek is.

WPC burkolat

A WPC azaz a Wood Plastic Composite minden kezelés nélkül is lényegesen jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint a fa, bár a különböző termékek minősége és UV állósága között nagyon nagy eltérés van. A WPC a faburkolathoz hasonlóan kavicságy fölé betonalapra rögzített párnafára szerelhető, gyorsan kivitelezhető. Egyszerűen tisztítható, de a viszonylag rövid élettartam (10-20 év) és az ebből eredő ár-érték arány elgondolkoztatja a beruházót.

Műfű

Kényes kérdés. Az elmúlt évtizedek során számtalan gyártó az eredeti gyephez szinte kísértetiesen hasonló, UV és tűzálló, hosszú szálú műfüvet fejlesztett, amely murva ágyra helyezve tökéletesen átengedi a nedvességet, de néha annyira felforrósodik, hogy szinte rá sem lehet lépni. Karbantartása egyszerű: a ráhullott falevelet lombseprűvel, az apróbb szennyeződést porszívóval eltávolíthatjuk, és végül egy slaggal lemoshatjuk. Ugyan a korszerű gyártású műfüvek felhasználásával kapcsolatban sok évtizedes tapasztalat nincs, valamiért ezzel párhuzamosan folyamatosan fejlesztették a műfű karbantartó, szálfésülő gépeket is. Lefektetése gyors és 10–15 cm-es tömörített murvaágyra helyezve viszonylag olcsó is. Nem csúszik, fagyálló, de a 10–15 éves élettartamát tekintve környezetszennyező is.

Kültéri járólap

Beton alapfelületre ragasztva a fa- vagy mészkő mintázatútól a monokróm házakhoz és kertekhez is illeszkedő bármilyen árnyalatú elérhető. Fagyálló, tartós, sok esetben csúszásmentes bevonattal is elérhető. Komoly hibája lehet a nem megfelelően épített kültéri járólap használatának, hogy – miután nem engedi át a nedvességet –, könnyen kialakulhatnak a felületén tócsák. Nem olcsó megoldás, a kivitelezés ebben az esetben a leghosszabb, de a legváltozatosabb exteriőr is ennél az építőelemnél valósítható meg.

Térkő

A beton térkőelemek között könnyen találhatunk olyat, amely a terasz, az autóbehajtó, a járda vagy a medence körüli burkolatként is tökéletesen felhasználható. Ha az udvar teljes megjelenését vesszük figyelembe, akkor a térkő biztosan kiérdemel egy plusz pontot, hiszen a különböző funkciójú, szilárd burkolatú felületek azonos arculatot kaphatnak. Lerakható vízáteresztő rétegrenddel, csúszásbiztos, jó fagyállóképességgel rendelkezik, és az eddig felsoroltak közül a leghosszabb élettartamú. Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy a medence gépészetének meghibásodása esetén felszedhető, majd újra lerakható. Számtalan lerakási mintázattal a legegyszerűbb, letisztult megjelenéstől a legextrémebb karakterű felületig számos változat megvalósítható, több színárnyalatban. Mindössze arra érdemes odafigyelni, hogy a sötét árnyalatú kövek a tűző napon erősen felmelegedhetnek, és azon bizony nem kellemes mezítláb közlekedni.

Bármelyik felsorolt burkolattípusra is essen a választás, magas minőségű anyag felhasználására, gondos tervezésre és szakszerű kivitelesésre minden esetben szükség lesz.

Tovább az eredeti cikkre: Milyen burkolatot válasszunk a kerti medence köré?

Vélemény, hozzászólás?