Milyen időtálló ruhadarabokra van szükséged?

Milyen időtálló ruhadarabokra van szükséged? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Ilyenkor tél végén a legtöbb hölgy már eléggé unja a ruhatárát.…

A teljes cikk itt olvasható:
Milyen időtálló ruhadarabokra van szükséged?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Ilyenkor tél végén a legtöbb hölgy már eléggé unja a ruhatárát. Alig várjuk, hogy lekerüljenek a nagykabátok és végre változatosabban lehessen kicsit öltözködni. Ez az időszak sok számára a ruhatárfrissítéssel is együtt jár. Viszont mivel többnyire nem korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésre, jó lenne ezt okosan csinálni, és olyan darabokat választani, amelyeket nem ununk meg egy szezon alatt, és később is örömmel viseljük őket. Tóth Bori, divattervező, aki kollekcióival letisztult eleganciát és egyszerűséget sugall, némi kifinomult rafinériával, gyűjtött csokorba néhány gondolatot, hogy melyek azok a ruhadarabok, amelyekre szükségünk lehet. 

„Az időtálló fazonok azok a darabok, amik nem akarnak kitűnni, de egy hangsúllyal, mondjuk egy extra blúzzal vagy egy extra kiegészítővel egy picit alkalmibbá tehetjük őket” – mondja Tóth Bori. – „Fontos a fazon, mert semmi túlzás nem lehet benne, illetve az is, hogy az alapdarabok között meglegyen az egyensúly. Egy igazán jó zakó például kell, hogy legyen, de olyan, amihez többféle aljat és többféle felsőt tudsz választani. Egy egyszerűbb szabású zakó, aminek egy picit hangsúlyos a válla, tud olyan alapdarab lenni, ami sok szezonon át, különböző ingekkel, blúzokkal, topokkal jól kombinálható. Ha egy kicsit rövidebb állású a zakód, fel tudsz venni hozzá szoknyát, nadrágot, ruhát is. Egy jól kiválasztott zakóhoz legalább háromféle alj társítható.”

Tóth Bori szerint egy többfunkciós egyberuha szintén az alapdarabok közé tartozik, ez sem hiányozhat a ruhatárunkból. Ez szintén egy zakóval vagy anélkül, vagy csak egy kabátot felvéve olyan variációkat tesz lehetővé, ami szinte már egy kisebb ruhatárat kiad. Szezonálisan 1-2 ilyen alapruha remekül variálható, ékszerekkel, sálakkal, kiegészítőkkel, hangulattól függően sportosabb vagy elegánsabb hatást keltve. 

„Természetesen az anyag és a szín sem mindegy az időtálló alapdarabok esetében. Azt javaslom, hogy olyan otthon jól kezelhető anyagokat válasszunk, amit nem viszünk tisztítóba, nem kényes, nem szakad; a pamutok, a kötöttek, a szövetek, főleg a kicsit elasztikus szövetek azok, amik kényelmesek, amiknél, ha megállunk a szekrény előtt, nem gondolkodunk, bátran viseljük akár hétköznap is” – ajánlja a divattervező. 

Az alapdarabok esetében élénk színekről ritkán beszélünk, inkább a földtónusok, a fekete, a fehér, a törtfehér az, ami szezonálisan meghatározó lehet ruhatárunk legfontosabb darabjaival kapcsolatban. A különböző nyomott minták ezen ruhadarabok esetén nem igazán jelennek meg, esetleg nagyon apró mintázat, vagy olyan önmagukban szövött struktúrák lehetnek még alkalmasak, amelyek nem akarnak előtérbe türemkedni, és hagyják magukat jól variálni.

A divattervező tehát azt ajánlja, hogy a feltűnő, túlságosan különleges daraboktól tartózkodjunk abban az esetben, ha hosszú távra tervezünk. Ha szeretnénk néhány olyan darabbal gazdagítani ruhatárunkat, amelyet jó szívvel veszünk elő még 1-2 év múlva is, akkor válasszunk jó minőségű, letisztult vonalvezetésű, egyszínű modelleket, könnyen kezelhető anyagból. Kerüljük az aktuális divatszíneket, és minden olyan jellegzetességet, amely mintegy évszámként jelölné, hogy melyik évben szereztük be az adott ruhát. 

Tovább az eredeti cikkre: Milyen időtálló ruhadarabokra van szükséged?

Vélemény, hozzászólás?