10 ok, miért látogass ki a Hortobágyi Lovasnapokra!

10 ok, miért látogass ki a Hortobágyi Lovasnapokra! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Hortobágyi Lovasnapok legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és…

A teljes cikk itt olvasható:
10 ok, miért látogass ki a Hortobágyi Lovasnapokra!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Hortobágyi Lovasnapok legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, továbbá a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának és fogatgyűjteményének megismertetése. A háromnapos program immár 54. alkalommal várja a látogatókat, grandiózusabb programkínálattal mint valaha: közel 1000 ló, 600 versenyző, 400 néptáncos és 60 kézműves, iparművész mutatja be tudását.

  • Országos és nemzetközi díjugrató verseny

A fenséges állatok és lovasaik díjugrató akadálypályákon mérettetik meg magukat, mialatt a közönség arcán egyszerre köszön vissza a szurkolás és a lenyűgözöttség élménye.

  • Csikós bajnokság

Ez alkalommal is többféle lovas-bemutatót láthatunk, megannyi látványos elemmel melyben csodájára járhatunk annak, hogyan tud egymásban bízni, együtt gondolkodni és mozogni csikós és lova. 

  • Hortobágyi Vágta 

A Hortobágyi Lovasnapok második napján, szombaton startol a Hortobágyi Vágta nevet viselő, regionális selejtező futam, melynek nyertesei az őszi nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat. Óriási küzdelmek és hihetetlenül izgalmas verseny elevenedik meg a szemünk előtt. Alig várjuk, hogy kezdődjön!

  • Fogathajtó show versenyek

A Hortobágyi Fogathajtás méltán híres világszerte. A Lovasnapokra érkező fogathajtók izgalmas váltó és szimultán bemutató versenyeken feszülnek egymásnak. 

  • Méneshajtás élőzenere

A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja. De miként hajtják a ménest zenére? Az anyakanca ménes és az idei csikók látványa a naplementében megfizethetetlen. 

  • Táncház50: 400 néptáncos

Az idén 50 éves táncház mozgalom tiszteletére nagyszabású szabadtéri táncházzal készülnek a szervezők a hortobágyi Lovas Arénában! A programhoz csatlakozva, a BÜRKÖS zenekar muzsikájára indul Kárpát-medencei táncház, mellyel a közönséget is táncra perdítik. 

  • Gyereklovasfalu 

Gyerekfoglalkozások 5000 m2-en gólyalábasokkal, bábelőadásokkal, mesemondással, színházi előadásokkal, gyermektáncházzal – és az elmaradhatatlan vattacukor felhőkkel.

  • Pásztorgasztronómia 

A három nap alatt 3-400 kg (3 mázsa!) szürkemarha- és racka húsból készülnek az ínycsiklandozó pásztorételek a pörkölttől a gulyásig. Ki nem hagynánk!

  • Kézműves vásár 

60 kézműves hozza el portékáit az ország számos pontjáról. Megtalálható közöttük a világhírű Mihalkó Kalaposház, továbbá megannyi csodálatos fazekas munkák, fából készült termékek, bőrmívek, bicskák és kézműves ékszerek. 

  • Muzsikás Együttes

A Hortobágyi Lovasnapok legnagyobb zenei fellépője a Muzsikás Együttes, mely a legismertebb népzenei formáció idehaza és külföldön egyaránt, továbbá már 40 éve Magyarország népzenei nagykövete. Az ikonikus zenekar húzza majd a táncházmozgalom slágereit, melyre kicsik és nagyok, idősek és fiatalok éjszakába nyúlóan rophatják a táncot. A koncert vendége Petrás Mária, moldvai születésű Prima Primissima-díjas keramikus-iparművész, énekes. 

A felnőtt- és gyermekjegyek a Hortobágyi Lovasnapok weboldalán elérhetőek el! http://hortobagyilovasnapok.hu 

Tovább az eredeti cikkre: 10 ok, miért látogass ki a Hortobágyi Lovasnapokra!

Vélemény, hozzászólás?