Kategóriák
Igazán jeles napok

Megszületett Zemplén Géza Kossuth-díjas kémikus, a magyar gyógyszeripar fejlesztésének egyik meghatározó alakja. (137 éve)

Megszületett Zemplén Géza Kossuth-díjas kémikus, a magyar gyógyszeripar fejlesztésének egyik meghatározó alakja. (137 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Trencsénben született. A budapesti tudományegyetem 1904-ben bölcsészdoktori diplomát, 1905-ben pedig természetrajz-kémia…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Zemplén Géza Kossuth-díjas kémikus, a magyar gyógyszeripar fejlesztésének egyik meghatározó alakja. (137 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Trencsénben született. A budapesti tudományegyetem 1904-ben bölcsészdoktori diplomát, 1905-ben pedig természetrajz-kémia szakos tanári oklevelet szerzett. A következő években elsősorban szerves kémiai kutatásokkal foglalkozott itthon és külföldön, 1912-ben pedig tanári képesítést szerzett a szénhidrátok, fehérjék és enzimek kémiájából. 1913-ban kinevezték Magyarország első szerves kémiai tanszékének élére, amelyet több, mint 40 éven át vezetett. Fáradhatatlan kutató volt, több mint 200 cikke és egy terjedelmes kézikönyve jelent meg (Szerves kémia, 1952) Zemplén, aki fontos szerepet játszott a magyar gyógyszeripar felfejlesztésében is, 1948-ban kapott Kossuth-díjat.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Zemplén Géza Kossuth-díjas kémikus, a magyar gyógyszeripar fejlesztésének egyik meghatározó alakja. (137 éve)

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?