Megszületett Wesley Snipes amerikai színész, producer. (Penge, Pénzvonat) (60 éve)

Megszületett Wesley Snipes amerikai színész, producer. (Penge, Pénzvonat) (60 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Teljes nevén: Wesley Trent Snipes Már gyermekkorában színész akart lenni, ezért…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Wesley Snipes amerikai színész, producer. (Penge, Pénzvonat) (60 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Teljes nevén: Wesley Trent Snipes

Már gyermekkorában színész akart lenni, ezért érettségi után beiratkozott a manhattani színművészeti főiskolára. Musical karrierre vágyott, de álmai füstbe mentek, mert a szülők elváltak, így anyjával és három húgával vissza kellett költöznie Floridába. Később azonban visszatért New Yorkba, ahol egy ideig telefonszerelőként dolgozott. Közben azért szerepelt hirdetésekben is, majd a Broadwayn a The Boys of Winter című drámában debütált. Ezután egy kis szerepet kapott Goldie Hawn Vadmacskák című filmjében. Majd Michael Jackson Bad című videoklipjében tűnt fel, melyben egy keményfiút alakított, aki a falhoz nyomja a sztárt.

Snipes gyermekkora óta gyakorolja a harcművészeteket, különösen járatos az afrikai-brazíliai eredetű küzdősportban, a capoeirában. A tehetséges, jó kiállású Snipes hamarosan Hollywood férfisztárjai közé emelkedett. Az 57-es utas (1992) című akciófilmben demonstrálta harcművészeti jártasságát, a Gyilkos nap (1993) című krimiben Los Angeles-i detektívet alakított, aki Sean
Connery oldalán igyekszik felderíteni egy gyilkosságot, A pusztító-ban (1993) pedig Sylvester Stallone ellenfelét alakítja, ráadásul szőkére festett hajjal. A színész azonban sokkal komplexebb alakításra is képes, ezt bizonyította a Tánc a vízen (1993) tolószékbe kényszerült figurájának megformálása vagy a Wong Foo,kösz mindent Julie Newmar! (1995) című komédia nőnek öltözött karaktere. A Penge (1998) című akció-fantaziban egy képregényfigurát kelt életre, hatalmas sikerrel. A Penge 2. szintén sikeresnek bizonyult és a színész ázsiója még tovább emelkedett. 2004-ben még eljátszotta a nevével fémjelzett trilógia befejezőrészét, a Penge – Szentháromság című filmet, majd ezt követően pályája hirtelen megtorpant. Ebben nagy szerepe volt annak az adócsalási-pernek, melyben a színészt bűnösnek találták, így nem csoda, hogy ezek után nem kapkodtak utána a producerek. A következő években sorra olyan filmekben kapott szerepet, melyek csak a DVD kiadást érték meg és a színész ázsiója is igencsak visszaesett.

Első feleségével, April Duboise-vel öt évig tartott a házassága. 2003-ban ismerkedett meg leendő partnerével, Nikki Park-kal. Snipes kedvenc hobbija a motorozás, melynek szívesen hódól szabadidejében. Annak ellenére, hogy feketeöves harcművész, a színész mélyen elítéli az erőszakot.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Wesley Snipes amerikai színész, producer. (Penge, Pénzvonat) (60 éve)

Vélemény, hozzászólás?