Megszületett Thomas Mann, Nobel-díjas német író (Varázshegy, Mario és a varázsló). (147 éve)

Megszületett Thomas Mann, Nobel-díjas német író (Varázshegy, Mario és a varázsló). (147 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Lübeckben született, teljes nevén: Paul Thomas Mann A 20. századi német…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Thomas Mann, Nobel-díjas német író (Varázshegy, Mario és a varázsló). (147 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Lübeckben született, teljes nevén: Paul Thomas Mann

A 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Bátyja, Heinrich, és a hat gyermeke közül három (Erika, Klaus és Golo) szintén jelentős írók voltak.

1901-ben jelent meg Mann első regénye ?Buddenbrooks. Verfall einer Familie? (Buddenbrook-ház. Egy család hanyatlása) címmel. A mű rögtön kedvező fogadtatásra talált az olvasóknál és az irodalmi kritikusok között egyaránt. Lübeckben ugyanakkor gyorsan terjedni kezdett a pletyka, hogy ezen nagycsalád és a regényben említett figurák nem teljesen fiktívek, hanem a város élő személyeiről mintázták őket. Már röviddel a könyv megjelenése után hozzáférhető volt egy lista, amelyik azonosította a regény alakjait. Egy élelmes lübecki könyvkereskedés különösen nagy forgalmat bonyolított azáltal, hogy vevőinek a regényhez dekódoló listát adott.

A ?Buddenbrook-ház? Thomas Mann legjelentősebb művei közé tartozik: 28 évvel megjelenése után a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Thomas Mannnak ítélte az irodalmi Nobel-díjat, és az indoklásban elsősorban az író ezen művére hivatkozott.

Thomas Mann sosem titkolta férfiak iránti vonzalmát, de a polgári életnek megfelelően megnősült. 1905. február 11-én feleségül vette Katharina (Katja) Pringsheimet, a feminista Hedwig Dohm unokáját. Házasságukból 6 gyermek született: Erika (1905-1969), Klaus (1906-1949), Golo, azaz Angelus Gottfried Thomas (1909-1994), Monika (1910-1992), Elisabeth (1918-2002) és Michael (1919-1977).

1955. jaugusztus 12-én a nyolcvanéves korában Svájcban halt meg.

Egész életén át vezetett naplót. Nyilvánosságra hozni azokat kívánságára csak 1975-ben lehetett – születésének 100 évfordulóján.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Thomas Mann, Nobel-díjas német író (Varázshegy, Mario és a varázsló). (147 éve)

Vélemény, hozzászólás?