Megszületett Schwartzer Ferenc orvos, elmegyógyintézet-tulajdonos, a magyar tudományos elmekórtan megalapítója. (204 éve)

Megszületett Schwartzer Ferenc orvos, elmegyógyintézet-tulajdonos, a magyar tudományos elmekórtan megalapítója. (204 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Teljes nevén: Babarczi Schwartzer Ferenc. Sebészdoktor és egyetemi tanár volt.A Magyarországon felállítandó…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Schwartzer Ferenc orvos, elmegyógyintézet-tulajdonos, a magyar tudományos elmekórtan megalapítója. (204 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Teljes nevén: Babarczi Schwartzer Ferenc. Sebészdoktor és egyetemi tanár volt.A Magyarországon felállítandó elmegyógyintézet megszervezése érdekében a Helytartótanács 1848-ban államköltségen kiküldte a német, belga, angol és francia elmegyógyintézetek tanulmányozására. 1848 őszén tervezetet nyújtott be a magyar kormánynak egy állami elmegyógyintézet megszervezezésére és felállítására vonatkozóan.Vácott, 1850-ben magán elmekórházat alapított, amelyet két év múlva áttelepített Budára, a Kékgolyó utcába. A rendezett, világos, napfényes pavilonokból álló intézmény – melyet a köznyelv csak ‘svarcer’-nek nevezett – európai hírnévre tett szert, és 1910-ig működött. Intézetében megvalósította a munkaterápiát és megszüntette a kényszerítő eszközöket.Mint a Budai Városi Tanács tagja, részt vett a Lipótmezei Elmegyógyintézet építésének ellenőrzésében, mely az ő javaslata szerint épült fel.A Pesten, 1858-ban megjelent ‘A lelki betegségek kór- és gyógytana, törvényszéki lélektannal’ című könyve az első magyar nyelvű elmekórtani szakmunka.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Schwartzer Ferenc orvos, elmegyógyintézet-tulajdonos, a magyar tudományos elmekórtan megalapítója. (204 éve)

Vélemény, hozzászólás?