Megszületett Rónay Jácint pap, Kossuth gyermekeinek tanítója, a darwinizmus magyarországi megismertetője. (208 éve)

Megszületett Rónay Jácint pap, Kossuth gyermekeinek tanítója, a darwinizmus magyarországi megismertetője. (208 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Rónay János Jácint, Benedek-rendi tanár, író, természettudós az 1849-es magyar szabadságharcban…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Rónay Jácint pap, Kossuth gyermekeinek tanítója, a darwinizmus magyarországi megismertetője. (208 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Rónay János Jácint, Benedek-rendi tanár, író, természettudós az 1849-es magyar szabadságharcban tábori lelkészként vett részt, ezért utána bujdosni kényszerült, majd Londonba emigrált. Ott tartózkodása idején Kossuth Lajos gyermekeinek tanítója volt, és megismerkedett az evolúciós elméletet kidolgozó Charles Darwin tanaival. Ő volt a darwinizmus első és legismertebb magyarországi terjesztője. 1862-től a magyar újságoknak írt közleményekben, majd az 1864-ben Pesten megjelent ‘Fajkeletkezés. Az embernek helye a természetben és régisége’ című könyvében ismertette a darwinizmust.Európai viszonylatban is az elsők közé tartozott, aki Darwin tanait terjesztette.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Rónay Jácint pap, Kossuth gyermekeinek tanítója, a darwinizmus magyarországi megismertetője. (208 éve)

Vélemény, hozzászólás?