Megszületett Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző, a zenetörténelem egyik legismertebb alakja (Diótörő). (182 éve)

Megszületett Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző, a zenetörténelem egyik legismertebb alakja (Diótörő). (182 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Akkori időszámítás szerint születési dátuma 04. 25. Oroszul: Пётр Ильич Чайковский. Műveiben…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző, a zenetörténelem egyik legismertebb alakja (Diótörő). (182 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Akkori időszámítás szerint születési dátuma 04. 25. Oroszul: Пётр Ильич Чайковский. Műveiben egyesítette az orosz népzene hagyományait az olasz, francia és német romantikus zene elemeivel. Különösen a szimfóniái személyes érzéseinek, tapasztalatainak zenei megfogalmazásai. Az emberi érzések széles skáláján kívül Oroszország társadalmi helyzetét is ábrázolja Alekszander Puskin költeményeire írt 1879-es „Anyegin” és 1890-es „Pikk Dáma” című operáiban. Balettjeivel a szimfonikus balett műfaját teremtette meg. Számos hegedű- és zongoraversenyművet is komponált. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is nagy sikerrel koncertezett, amelyhez hozzájárult az is, hogy maga vezényelte műveit. Balettjei: „Hattyúk tava”, „Csipkerózsika”, „Diótörő”.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző, a zenetörténelem egyik legismertebb alakja (Diótörő). (182 éve)

Vélemény, hozzászólás?